Waar 2 of 3 in mijn Naam samenzijn, daar ben Ik in hun midden | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving
Waar 2 of meer samenzijn ...

Waar 2 of 3 in mijn Naam samenzijn, daar ben Ik in hun midden

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 9 september 2020 - 14:00
Afdrukken
(Matteüs 18, 20)

Wie op de eerste zondag van deze maand geluisterd heeft naar het evangelie van die zondag, in de kerk of op tv, heeft deze woorden kunnen beluisteren. Het zijn woorden die me altijd zijn bijgebleven omdat we ze zoveel keren herhaald hebben. Vijftig jaar geleden, ik was toen praktisch 20 jaar, kwamen we elke vrijdagavond met de leiders van de Chiro samen in de leiderskring. We bespraken de voorbije zondag en we planden voor de volgende zondag. Problemen, kleine en grote, kwamen op tafel en hoe waren we daar mee omgegaan. Ook deugddoende momenten kwamen ter sprake. Maar vooraleer we aan de vergadering begonnen spraken we eerst samen een gebed uit: 'Heer, Gij die gezegd hebt: waar twee of drie in mijn Naam samen zijn, daar ben Ik in hun midden. Wij stellen deze bijeenkomst onder het teken van uw aanwezigheid.' Zo begon elke leiderskring. Daaraan moest ik denken bij het evangelie van 6 september waarin Jezus ons sprak over de broederlijke vermaning.

Samenzijn

Jezus van Nazareth is niet alleen een idealist, iemand die ons mooie dingen voorhoudt, neen, Hij is ook een realist. Hij kent de mens en zijn mogelijkheden, met zijn fouten en gebreken. Onze christengemeenschap is nu eenmaal geen reservaat van heiligen, ze bestaat uit mensen die regelmatig in de fout gaan. Jezus was realist genoeg om niet te dromen van een kerk zonder interne moeilijkheden. En daarom schetst Hij een procedure, een soort draaiboek voor het geval er problemen rijzen in de gemeenschap. Een procedure die overal kan toegepast worden waar mensen met elkaar te maken hebben: in het gezin, op school, op het werk, in het verenigingsleven, want overal zijn er wel eens conflicten. Elke gemeenschap van mensen krijgt te maken met mensen die minder goed functioneren of die afbreuk doen aan de goede geest in de groep. Het komt ook in onze kerk en in onze geloofsgemeenschap voor.

'Als je broeder je iets misdaan heeft, dan moet je hem dat onder vier ogen zeggen,' zegt Jezus. 'Als hij naar je luistert, dan heb je je broeder gewonnen.' Je broeder of zuster winnen, redden ..., daar gaat het Jezus om. En wel zo dat die broeder of zuster zijn gezicht niet verliest. Dus niet meteen aan de grote klok hangen. Niet meteen naar de grote baas stappen. Ieder mens is de aangewezen persoon om zijn medemens die dienst ‘onder-vier-ogen’ te bewijzen. Niet om die mens af te breken, maar om op te bouwen.

Maar als zo iemand dan niet naar je luistert? 'Neem dan een of twee getuigen mee,' zegt Jezus. Want het kan ook zijn dat jij je vergist in je oordeel, zie je kwaad terwijl er alleen maar sprake is van een ander soort goed dan jij in gedachten hebt. Dus beter met enkele mensen overleggen. En als het met twee of drie mensen nog niet lukt, dan is het moment aangebroken om het voor te leggen aan de gemeenschap, aan de kerk, aan de leiding. 'Als hij zelfs naar de kerk, de gemeenschap, niet luistert, beschouw hem dan als een heiden of tollenaar,' zo eindigt Jezus zijn draaiboek voor conflictoplossingen. Als je alles geprobeerd hebt om iemand erbij te houden, dan plaatst zo'n persoon zich zelf buiten de gemeenschap.

Samenzijn

Is dat dan een verloren zaak? Zijn we dan ontheven van onze verantwoordelijkheid? Mogen wij zo iemand laten vallen? Kijken we dan naar Jezus hoe Hij met tollenaars en zondaars omging. Hoe op een bepaald moment zijn voorkeur uitgaat naar die tollenaar die achteraan in de tempel zijn gebed stamelde terwijl vooraan een farizeeër zichzelf de hemel in prijst. Hij aanvaardt ook uitnodigingen om bij tollenaars en zondaars aan tafel te gaan. Dus: ook al plaatst iemand zichzelf buiten de gemeenschap – maakt hij zichzelf tot tollenaar of zondaar – dan nog moet die mens kunnen rekenen op onze barmhartigheid en vergeving.

Als we heel die procedure bekijken, moeten we zeggen dat Jezus een goede psycholoog was. Hij wist wat er in de mensen omgaat. Maar Hij was ook een goed theoloog. Hij wist als geen ander wat er zich aan goddelijks afspeelt in het menselijk verkeer. Hij zei: 'Wat jullie zult binden op aarde, zal ook in de hemel gebonden zijn, en wat jullie op aarde ontbinden, zal ook in de hemel ontbonden zijn.' Onze praktijk van vermanen en vergeven hier op aarde heeft dus zijn consequenties tot in de hemel. De echte vergeving van Godswege wordt pas voelbaar voor de mens als hij van zijn medemens vergiffenis heeft gekregen. Gods liefde komt door mensen naar ons toe, ook zijn vergeving en zijn barmhartigheid.

Dat aarde en hemel alles met elkaar te maken hebben, onderstreept Jezus nog eens door te zeggen: 'Als twee of drie eensgezind iets vragen hier op aarde, dan zullen ze het verkrijgen van mijn Vader in de hemel.' Aarde en hemel raken elkaar, het menselijke en het goddelijke zijn met elkaar verbonden. Maar dan moeten we er wel alles voor doen om eensgezind te zijn.

Samenzijn

Die zesde september was het in het Heilig Kruis jongerenviering en in die viering deden er ook zes jongens hun Eerste Communie. Ook voor hen klonken die woorden uit het evangelie tijdens hun viering. Want we hadden ervoor gekozen om de groep communicanten op te splitsen in vijf groepjes en ze gewoon te laten deelnemen aan de zondagsviering, dus ook met het evangelie van die zondag. Op die manier konden er ook andere familieleden dan alleen de ouders en de broertjes en zusjes aanwezig zijn. Want omwille van corona mogen er maximum tweehonderd aanwezigen zijn in de kerk. Onze communicanten weten nu dat waar twee of drie in Jezus' naam samenzijn, de Heer in hun midden is. Dus niet alleen in de hostie die ze ontvangen hebben, maar altijd als ze samenkomen, ook in hun gezin en God aanspreken in een gebed, hoe eenvoudig en kinderlijk dat ook is. Ze deden het weer fantastisch, die zes jongens, samen met hun ouders, broertjes en zusjes!

Jan Verheyen, pastoor-deken

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook