Jezus van Nazareth is niet alleen een idealist, iemand die ons mooie dingen voorhoudt, neen, Hij is ook een realist. Hij kent de mens en zijn mogelijkheden, met zijn fouten en gebreken. Onze christengemeenschap is nu eenmaal geen reservaat van heiligen, ze bestaat uit mensen die regelmatig in de fout gaan. Jezus was realist genoeg om niet te dromen van een kerk zonder interne moeilijkheden. En daarom schetst Hij een procedure, een soort draaiboek voor het geval er problemen rijzen in de gemeenschap. Een procedure die overal kan toegepast worden waar mensen met elkaar te maken hebben: in het gezin, op school, op het werk, in het verenigingsleven, want overal zijn er wel eens conflicten. Elke gemeenschap van mensen krijgt te maken met mensen die minder goed functioneren of die afbreuk doen aan de goede geest in de groep. Het komt ook in onze kerk en in onze geloofsgemeenschap voor.
'Als je broeder je iets misdaan heeft, dan moet je hem dat onder vier ogen zeggen,' zegt Jezus. 'Als hij naar je luistert, dan heb je je broeder gewonnen.' Je broeder of zuster winnen, redden ..., daar gaat het Jezus om. En wel zo dat die broeder of zuster zijn gezicht niet verliest. Dus niet meteen aan de grote klok hangen. Niet meteen naar de grote baas stappen. Ieder mens is de aangewezen persoon om zijn medemens die dienst ‘onder-vier-ogen’ te bewijzen. Niet om die mens af te breken, maar om op te bouwen.
Maar als zo iemand dan niet naar je luistert? 'Neem dan een of twee getuigen mee,' zegt Jezus. Want het kan ook zijn dat jij je vergist in je oordeel, zie je kwaad terwijl er alleen maar sprake is van een ander soort goed dan jij in gedachten hebt. Dus beter met enkele mensen overleggen. En als het met twee of drie mensen nog niet lukt, dan is het moment aangebroken om het voor te leggen aan de gemeenschap, aan de kerk, aan de leiding. 'Als hij zelfs naar de kerk, de gemeenschap, niet luistert, beschouw hem dan als een heiden of tollenaar,' zo eindigt Jezus zijn draaiboek voor conflictoplossingen. Als je alles geprobeerd hebt om iemand erbij te houden, dan plaatst zo'n persoon zich zelf buiten de gemeenschap.