Anders dan anders zijn we het voorbije jaar geëindigd en ook het nieuwe jaar begonnen. Slechts met een handjevol mensen, op tijd thuis vanwege de avondklok, geen knuffels, geen cadeautjes en al helemaal geen feestgedruis. Dus niet zoals die dansende mensen op onze afbeelding.
Maar misschien wel ruimte om ondanks het gemis van wat anders zo 'gewoon' is, nog aandachtiger te luisteren naar het geruis van de stilte. Misschien wel ruimte om de essentie van Kerstmis, zoals de kerststal verbeeldt, te ervaren in alle eenvoud. Misschien wel een kans om de sterren (van mensen) die voor je uitgaan en die hoop en nieuw leven oplichten, net dat tikkeltje meer op te merken in de donkerste nacht.
Ik wens je voor dit nieuwe jaar ... dat je God dichtbij mag ervaren doorheen het geruis van de stilte, in kleine eenvoudige verbonden gebaren van mens tot mens en in een hoopvol licht dat daagt aan de horizon en dat ons inspireert en zegent.
Ik wens jullie goeds toe voor 2021!
Jan Verheyen, pastoor-deken
Huiszegen Misschien is het je ontgaan omdat we geen vieringen konden doen vorig weekend, maar we hebben wel opnieuw de huiszegen gezegend met het feest van de Openbaring des Heren, Driekoningen. In Duitsland en Oostenrijk worden jonge mensen uitgezonden op 6 januari, dag van de Driekoningen, verkleed als koningen met mantel en kroon, met krijt in de hand. Aan alle voordeuren van alle huizen in het dorp schrijven zij vanwege de parochie de huiszegen: 20C + M + B21. Meestal moeten ze alleen maar het laatste cijfer wegvagen en een nieuw cijfer plaatsen, het cijfer van het nieuwe jaar. Want de mensen houden aan die huiszegen, door jongeren vanwege de parochie gebracht. Die blijft dan ook een heel jaar op de deur staan.
Wat betekent deze huiszegen? C + M + B staat voor 'Caspar, Melchior en Balthasar', maar ook voor 'Christus mansionem benedicat', wat betekent: 'Christus zegene dit huis'. Duidelijk genoeg, toch?
Je kan de nieuwe huiszegens bij de pastoor verkrijgen om ze aan de binnenkant (of de buitenkant) boven de voordeur te hangen.