Een toekomstboom planten is steeds een hoopvolle gebeurtenissen, een boom plant je dan ook niet voor even, integendeel met de jaren wordt een boom groter en mooier.
Wat is nu een laudato si boom?
Een laudato si boom verwijst naar het boek van paus Franciscus ‘laudato si’ in het Nederlands wil het zeggen ‘geprezen zijt Gij” De paus wil dat we duurzamer gaan leven, hij noemt dat integrale ecologie. Deze boom is daar een symbool van.
De drie kenmerken van een laudato si boom zijn; ten eerste het is steeds een fruit- of een vruchtenboom. Ten tweede Hij staat op een openbare plaats, zodat we symbolisch kunnen zeggen, dat zijn vruchten voor iedereen bestemd zijn en tenslotte een boom heeft tijd nodig om te groeien, net zoals ons aanpassen naar duurzamer leven wat tijd nodig heeft.
Voorafgaand aan de aanplanting stond de catechese in teken van de schepping. Zo leerden ze de figuur van Franciscus van Assisi kennen, een klimaatjongere avant la lettre. De jongeren dachten na over wat zij concreet kunnen doen om ecologischer te leven. Want gelovig zijn is steeds een engagement zowel naar mensen toe als naar onze planeet.
De aanplanting kreeg een feestelijke karakter, zowel door het mooie liedje dat werd gezongen alsook de aanwezigheid van onze burgemeester Ward, schepen Walter en voorzitter van de kerkfabriek Wim. Zij hadden de eer om de plaque te onthullen.
De jongeren brachten een laagje compost aan bij de boom als een warm dekentje voor tijdens de winterslaap, en tenslotte werd er nog gretig met de kwispel gezegend.
Wij deden alvast ons best, en we hopen dat God de rest doet.We wensen de notelaar toe dat hij jaar na jaar na jaar mag groeien, dat hij talrijke walnoten mag dragen, waar iedereen van kan eten, want de aarde is van ons allemaal.
Zegengebed voor de vruchten van de aarde
God van alle leven,
zegen het hemelwater en de regen in de sloot.
Zegen met zonnestralen de aarde waaruit planten kiemen. Zegen met kracht en doorzettingsvermogen de landbouwer in weer en wind.
Zegen ons met het besef dat wij deel zijn van een groter geheel en kunnen bijdragen aan natuurbehoud.
Amen.
(ps. we zijn de eerste gemeente in België waar er in iedere deelgemeente of parochie een toekomstboom staat, dus bij een volgend pausbezoek komt paus Franciscus zeker naar Kasterlee)