Vastenconferentie - dinsdag 26 maart 2024 - 20 u
St. Annakerk, Lubbeeeksestraat 15 Roosbeek
Vandaag is de kritiek op politiekers gemeengoed. Op sociale media – in de huiselijke beslotenheid – wordt door sommigen ongemeen harde kritiek geuit op politiekers. Het zouden zakkenvullers zijn en alleen maar aan zichzelf denken. Zo wordt het politieke functioneren, zonder enige verantwoording, voortdurend verdacht gemaakt.
En toch. Niemand minder dan paus Franciscus slaat een heel andere toon aan. In zijn encycliek “Fratelli Tutti” ('Allemaal Broers') zegt de paus dat de politieke liefde de grootste vorm van naastenliefde is. “We moeten de politiek in ere herstellen, zegt de paus. De politiek is een nobele roeping. Ze is een van de meest waardevolle vormen van naastenliefde, want ze zoekt het algemeen welzijn.”
In een tijd waarin wantrouwen in politici, in het politieke bestel en in de democratie zelf oprukken, “moeten we een verhaal over de liefde voor politiek vertellen, anders blijft enkel nog een verhaal van wrok en haat over.”
Op onze vastenconferentie van dit jaar hebben we Els Van Hoof gevraagd om ons dit verhaal te komen vertellen. Ze zal dit doen op basis van eigen ervaringen.
Wie is Els Van Hoof?
Els is 55 jaar, gehuwd met Wouter, moeder van twee dochters van 23 en 20 jaar.
Studeerde aan de Universiteit van Leuven, van Londen en van Straatsburg. Werkte als raadgeefster op meerdere kabinetten (Miet Smet, Réginald Moreels, Yves Leterme en Chris Peeters). Gemeenteraadslid van Leuven en ook enkele jaren schepen aldaar. Tussendoor werkte ze ook een tijdje voor de NGO Wereldsolidariteit.
Ze werd in 2014 verkozen tot lid van de Federale Kamer voor Volksvertegenwoordigers voor de CD&V.
Sinds 2019 is ze voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van de Kamer.
In de Kamer volgt ze ook de ethische dossiers (abortus, euthanasie,…)
“Het meest kwetsbare is het belangrijkste”
Hierboven lazen we al heel beknopt wie Els Van Hoof is en waarom zij een verhaal over de liefde voor politiek vertelt. Op 26 maart ging ze daar zelf in de kerk in Roosbeek heel open veel dieper op in.
Haar engagement in de politiek vloeit voort uit wie ze ten diepste is, uit haar opvoeding (nurture), uit haar eigen aard (nature) en uit haar christelijke inspiratie.
Opvoeding
De vader van Els was een erg betrokken directeur van CM. Van hem kreeg ze het heilig principe van solidariteit mee.
Haar zorg is altijd: is het laatste schaap ook nog mee? Zij duldt geen collateral damage (niet-bedoelde schade), voor haar is iedereen belangrijk en zeker de meest kwetsbare. Zo mag voor haar geen straat afgesloten worden, als daarbij mensen met een beperking opgesloten worden.
En ooit hoorde ze iemand zeggen: “Er is niets zo sterk als een mens die gelijk heeft.” Vandaar haar overtuiging dat als je gelijk hebt, dat je er dan voor moet gaan, dat je dan vooral niet mag opgeven.
Eigen aard
Van nature uit is Els sensitief en luisterbereid. Al luisterend kan men tot inzicht komen. Daarom is in de politiek ook naar de oppositie luisteren voor haar belangrijk. In een democratie moet iedereen aan bod kunnen komen.
Christelijke inspiratie
Een christelijke inspiratie kleurt haar leven en haar politieke inzet. Een aantal teksten uit het evangelie treffen haar in het bijzonder. Haar keuze voor de meest kwetsbaren is gebaseerd op de teksten “Heb uw naasten lief als uzelf” en “Wat je aan de minsten doet, doe je aan mij.” Haar keuze voor dialoog en diplomatie is gesteund op de teksten “Zalig de vredestichters” en het verhaal van Jezus die met de tollenaar tafelt.
En haar wil om in de politiek te gaan en er ook te blijven, ondanks het individualisme en de polarisatie die het huidige politieke klimaat dikwijls kleuren, is gegrond op de parabel van de talenten.
Positief kijken naar politiek
Ten slotte vindt Els zowel bij wijlen paus Johannes XXIII als bij de huidige paus Franciscus veel respect en bemoediging voor het engagement in de politiek. Vanuit haar opvoeding, aard en christelijke inspiratie wil Els een positief beeld van de politiek tonen. Dat is volgens haar nodig, omdat de media nog bijna enkel weergeven wat polariserend is en omdat vaak fake news (misleidende informatie) verspreid wordt, zoals nu in een periode van nakende verkiezingen. Als tegengif nodigt Els ons uit in het halfrond (“- kom en zie”) en grijpt ze overal de kans om met de mensen te spreken, zoals hier tijdens de vastenconferentie in Roosbeek.
Vanuit deze ingesteldheid ijvert Els, naast het werk rond thema’s uit het buitenlands beleid, op het gebied van de gezondheid onder andere voor een erkenning als chronische zieken, voor mensen met een ernstige psychische aandoening(EPA), een terugbetaling van de ziekenhuisopname voor mensen die een zelfmoordpoging ondernamen (dit wetsvoorstel van Els werd op 28 maart 2024 goedgekeurd in het parlement), een terugbetaling van de kosten voor een psycholoog voor mensen die psychisch lijden, een verbod op de toegang tot het gokken tot de leeftijd van 21 jaar om mensen voor een gokverslaving te behoeden,…
Het zijn allemaal initiatieven die de belangstelling voor de meest kwetsbare mensen illustreren en die aantonen dat je zelfs in de politiek aan naastenliefde kan doen. Het was een inspirerende avond over engagement in en liefde voor de politiek. Dank u, Els.
Voor en na de conferentie waren er bezinningsmomenten, opgeluisterd door het St.-Hilariuskoor.
Gebed
Goede God, telkens opnieuw roept Gij ons op
om ons in te zetten voor wie uitgesloten of vergeten wordt,
voor wie geen rechten heeft, geen erkenning of waardering kent.
Breng ons met elkaar en mensen wereldwijd bijeen in dialoog en ontmoeting.
Wees ons nabij als we moedeloos worden
en de hoop dreigen te verliezen.
Verwarm ons hart,
maak ons krachtig en geloofwaardig.
Vandaag en alle dagen die komen. Amen.
Emiel Clerckx, diaken