Een organist om te koesteren | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Plaatselijke geloofsgemeenschappen Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De plaatselijke contactpersonen De kerkfabriek Parochiezaal Foto's Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Een organist om te koesteren

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 15 februari 2016 - 17:28
Afdrukken

Met het overlijden van Raymond Huts verloor het zangkoor Sint-Hilarius zijn organist. Een groot probleem. Gelukkig vonden we een nieuwe, talentvolle vervanger in Bart Plattau. Het wordt tijd dat we hem even voorstellen.

Bart, een vrij jonge man als organist in kerkelijke vieringen: niet zo alledaags. Waarom doe je het en waar speel je?

Ik heb vanaf mijn 14de klassiek orgel gestudeerd, ergens is het dan wel logisch om ook in de misvieringen te spelen. Ik begon in de kerk van Roosbeek, waar mijn broer organist was. Toen hij trouwde in 1981 en verhuisde, heb ik hem opgevolgd. Als je een instrument bespeelt, heb je ook een stimulans nodig om blijven te oefenen. In de kerk te spelen is voor mij deze stimulans.

Momenteel speel ik buiten Boutersem ook nog in Lubbeek. Daar heb ik wel het voordeel dat er naast mij nog een tweede organist is zodat we het werk wat kunnen verdelen. Zo kan mijn collega in Lubbeek spelen als ik in Boutersem nodig ben.

Vroeger speelde ik soms ook huwelijksmissen samen met baritonzanger Marc Meersman. Maar gezien de afstanden, we moesten soms in West-Vlaanderen gaan spelen, ben ik daarmee gestopt.

Vertel eens iets over jouw ‘muzikale loopbaan’

Toen ik een jaar of vier was, volgden mij broers muziekles bij wijlen Frans Devos. Mijn oudste broer volgde accordeon en de tweede volgde orgel (met accordeonklavier). Ook mijn moeder hield veel van muziek, hoewel ze het zelf nooit actief beoefende. Ik denk dat ik de microbe hierdoor gekregen heb.

Ik ben begonnen met notenleer toen ik 10 was. De fanfare St.-Lucia uit Vertrijk begon toen met notenleerlessen voor jongeren, ergens ook om nieuwe leden te ronselen. Na een jaar kon je een instrument kiezen; ik begon met saxofoon. Na twee jaar in Vertrijk ben ik naar de muziekacademie in Tienen gegaan. Ik volgde er naast notenleer ook saxofoon bij Bob Mesens. Na het eerste jaar hogere graad saxofoon ben ik overgeschakeld op orgel. Voordien kon men in Tienen geen orgel volgen, maar zodra de mogelijkheid er was, ben ik overgeschakeld. Ik volgde er les bij Frank Smolders tot en met het eerste jaar van de  uitmuntendheidsgraad. Daarna ben ik begonnen in het Lemmensinstituut. Ik heb daar een jaar gestudeerd en daarna nog 2 jaar aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Daar heb ik eveneens harmonieleer gevolgd, wat nu goed van pas komt voor het begeleiden van het kerkkoor.

Dat scherpe gehoor voor de juiste noten (en fouten in het koor), is dat puur aangeboren of wordt dat intensief getraind in je opleiding?

Ik denk dat het een combinatie van de twee is. Je hebt mensen met een absoluut gehoor (waar ik dus niet bij hoor). Dit zijn mensen die op het gehoor kunnen zeggen welke noot iemand speelt. In onze opleiding kregen we o.a. melodisch dictee. Dat ging van éénstemmig tot vierstemmig. De eerste noot krijg je mee en de rest moeten je zelf zoeken.

Klassieke instrumenten en ‘meer moderne’; vloekt dat met mekaar?

Ik vind van niet. Ik speel vb. niet alleen klassieke muziek, maar hou ook van verschillende lichtere genres, zoals blues en funkmuziek. Als je vb. naar Night of the Proms kijkt, daar vullen klassiek en modern elkaar aan.

Muziek als hobby: is dat tijdrovend en duur? Heb je thuis een muziektempel?

Muziek is voor mij een wat uit de hand gelopen hobby en spijtig genoeg niet goedkoop. Naast nieuwe partituren koop ik graag al eens een nieuwe synthesizer of een mengtafel. Dat kost inderdaad veel geld. De weinige vrije tijd die ik heb, kan je me dus in mijn home studio vinden. Toen we ons huis bouwden, heb ik inderdaad een ruimte voorzien voor mijn hobby. Momenteel bestaat mijn instrumentarium uit een Johannus kerkorgel, een elektrische piano, een keyboard-workstation en een synthesizer. Verder heb ik nog een geluidsinstallatie voor op verplaatsing en een elektronisch drumstel. Mijn vrouw Anja speelt zelf geen muziek maar luistert er wel graag naar. Omdat ik vrij veel bezig ben met mijn hobby, komt er veel op haar terecht. Zonder haar hulp zou ik er zeker niet zoveel tijd kunnen insteken.

Jij spéélt muziek. Kan je ook gewoon passief muziek beluisteren en van welke muziek hou je het meest?

Ik luister zeer graag naar muziek. Ik kan genieten van bepaalde klassieke stukken, vb Nimrod uit de Enigma Variaties van Edward Elgar. Van zo'n muziek word je even stil.

Anderzijds kan ik ook genieten van een stevig funk of blues nummer tot zelfs hedendaagse pop.

Ik maak ook graag muziek met de computer. Dan maak ik soms al eens een eigen interpretatie van een liedje dat ik mooi vind. Ik werk hiervoor met het programma Cubase. Je moet elk instrument op de synthesizer apart inspelen (drums, bas, blazers enz.) tot je een heel nummer hebt.

Met zo'n programma kan je echt heel veel. Je kan zelfs de opgenomen zangpartij corrigeren, d.w.z. de toonhoogte van de zanger veranderen, ingezongen woorden langer laten klinken, echo toevoegen enz.

Geef je je muzikale genen door aan je kinderen?

Mijn dochters Kiara en Annika volgen allebei les in de muziekacademie. Ze spelen allebei dwarsfluit. Wat ik wel belangrijk vind, is dat ze het doen uit eigen overtuiging. Maar het feit dat ze thuis constant in de muziek zitten, zal er deels wel mee te maken hebben zeker?

Jeannine Laurent

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook