Iedereen gelooft - vastenconferentie Sjalom Boutersem - verslag | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Plaatselijke geloofsgemeenschappen Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De plaatselijke contactpersonen De kerkfabriek Parochiezaal Foto's Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Iedereen gelooft - vastenconferentie Sjalom Boutersem - verslag

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 2 april 2025 - 11:05
Afdrukken

door Luc Vanmaercke (*)

Dinsdag 25 maart 2025 - 20 uur
St. Annakerk Roosbeek Lubbeeksestraat 15 Boutersem

Op 25 maart onderhield Luk Van maercke, gewezen hoofdredacteur van Kerk & leven, ons in de Sint Annakerk van Roosbeek over het thema “iedereen gelooft”.
Het is de titel van zijn boek dat in 2019 ver schenen is en op dit ogenblik helaas al uitverkochtis.

Luk definieert geloven als iets voor waar aannemen zonder bewijs.
Hij vertrekt dan vanuit de vaststelling dat geloven in eerste orde geen religieuze daad is, maar een alledaagse activiteit. We geloven voortdurend, de hele dag door. Zonder geloven is het leven onmogelijk. Toen bijvoorbeeld Luk als spreker ingeleid werd, twijfelde niemand aan de waarheid van wat bij die gelegenheid over Luk verteld werd. In de vriendschap en in de liefde vragen wij geen bewijs,...
In ons leven is veel meer gebaseerd op geloof dan op zekerheden.

En het geloof in God is niet fundamenteel anders.
Dat geloven in God vandaag niet evident is, komt volgens Luk door de grote aanwezigheid van de ratio en de wetenschap in onze huidige samenleving, gecombineerd met de denkfout dat er moet gekozen wor den tussen geloof en wetenschap. Terwijl geloof en wetenschap juist samengaan. Zo was Georges Lemaître, de grondlegger van de oerknaltheorie, een priester. En ook Gregor Mendel, de vader van de genetica, was een priester.
Geloof en weten schap zijn twee onderscheiden sporen naar de waarheid, die dus zeker met elkaar kunnen samengaan, maar niet met el kaar vermengd mogen worden.

Zijn er nu goede redenen om in God te geloven?
Er wordt vastgesteld dat individu ele mensen die geloven gelukkiger zijn. En geloven werpt bovendien vruchten af in de maatschappij in de vorm van zorginstellingen, onderwijs, …
Toch is er slechts één juiste reden om te geloven, en dat is de innerlijke overtuiging. Ieder een heeft het potentieel om te geloven, maar het geloof moet getriggerd worden door het voorbeeld van medemensen of door gebeurtenissen. Zoals dat het geval was bij de invloedrijke apostel Paulus.

Zijn er goede redenen om niet in God te geloven?
De gestrengheid van de kerk van voor het Tweede Vaticaans concilie, de vele schandalen, kortom de fouten van de kerk zijn voor sommigen een reden om niet te geloven. Alsook het bestaan van onrecht en lijden. Toch is er ook hier slechts één juiste reden: de innerlijke over tuiging. Geloven is finaal altijd vertrouwen, ondanks onmacht en on begrip.

Luk gaat dan dieper in op het christelijk geloof.
Vandaag zoeken veel mensen het geluk door steeds dieper in zichzelf te graven. Maar geluk wordt gevonden in relatie met anderen. Het behoren tot een groter geheel is fundamenteel. Bij de vorige generaties was het groter geheel heel aanwezig. De gezinnen waren groter, de dorpsgemeenschappen hechter, er waren de zuilen, …
Vandaag ligt de klemtoon meer op het individu en zijn er ook meer kansen tot zelfontplooiing. Het is belangrijk dat die zelfontplooiing in relatie met anderen staat. De realiteit leert ons immers dat er naast talenten en kansen ook gebreken en beperkingen zijn. Behoren tot een groter geheel is dan bevrijdend. We staan er niet alleen voor en het is oké een gewone mens te zijn. Voor christenen komt daar nog een extra dimensie bij: zij behoren daarenboven tot het groter geheel van God, die ons onvoorwaardelijk liefheeft. Zij moeten daar niets voor doen: het loutere bestaan volstaat om geliefd te zijn. Voor Luk is dat het krachtigste idee dat hij kan bedenken.

Tot slot geeft Luk nog wat huiswerk: “Vertel over deze avond en vertel over God” en een uit smijter mee: “Het geloof maakt mij niet beter dan een ander, maar hopelijk beter dan mijzelf.”

Na de voordracht was er nog een ruim gelegenheid om vragen te stellen.
Het was een zeer inspirerende avondovergeloof.

We sloten af met een kort bezinninsgmoment en na afloop kans tot een babbel bij een glaasje.

Danku, Luk.

Verslag: Emiel Clerckx

(*) Wie is Luc Vanmaercke? 

Reiziger, bergmens, wijnmens, echtgenoot, vader, grootvader, catechist in Vlierbeek, christen,  geboren in 1968, politicoloog van opleiding, werkte 23 jaar achter de schermen van de Belgische en Europese politiek, gewezen hoofdredacteur Kerk & Leven.
Doet binnen KU Leuven onderzoek naar innovatie en vitaliteit in lokale geloofsgemeenschappen, meer bepaald naar de projecten die deelnemen aan Space for Grace en combineert dit met: programmacoördinator studentenresidentie Leo XIII seminarie.
Auteur van het boek ‘Iedereen gelooft’. 

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook