Wat is het vredeslicht?
Het vredeslicht wordt ieder jaar opnieuw in de periode vóór Kerstmis door een kind aangestoken in Bethlehem. Het wordt door de Oostenrijkse televisie naar Linz in Oostenrijk overgevlogen en van daaruit verspreid over heel Europa en ondertussen naar alle hoeken van de wereld. Het vredeslicht wil een teken zijn van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid dat mensen willen doorgeven aan andere mensen. Met het vredeslicht willen we elkaar ook warmte, vreugde, licht en hartelijkheid doorgeven. Het vredeslicht is een vuur dat mensen met elkaar verbindt en staat daarom open voor elke religie, politieke of filosofische strekking die de mensenrechten respecteert.
In Boutersem brandt het vredeslicht dit jaar niet op het gemeentehuis (niet publiekelijk open omwille van corona), maar wel in de kapel van Butsel (Sterrebornestraat, naast het voetbalplein van R. Butsel).
Vanaf maandagmorgen 14 december is het vredeslicht daar iedere dag tussen 9 en 16 u af te halen.
Neem een kandelaar met een kaarsje mee om het vredeslicht te vervoeren. Je kan in de kapel ook een transportkaarsje kopen. Dat kost 4 euro en brandt drie dagen. De opbrengst gaat naar de actie Welzijnszorg (tegen armoede).
Daarnaast is het mogelijk het vredeslicht af te halen in de Boutersem kerken, op het ogenblik dat ze open zijn voor een persoonlijk gebed. Ook daar kunt u eventueel een transportkaarsje kopen voor 4 euro, met opbrengst voor Welzijnszorg.
Ook onze drie Boutersemse scholen zijn zoals de vorige jaren bijzonder actief met het vredeslicht. De kinderen van De Notelaer werden gecontacteerd vanuit UZ Leuven campus Pellenberg om een kerstboodschap te maken voor de patiënten. Zij maakten een filmpje rond het vredeslicht.
Mooi is dat! Jonge mensen vertrouwd maken met vrede, verbondenheid en verdraagzaamheid. Er is hoop!
Wij mochten ook het vredeslicht doorgeven aan de mensen rondom de Begijnhofkerk van Brussel, die een nieuwe bestemming kreeg. Het gebouw wordt een ‘House of Compassion’, een inloophuis voor daklozen en mensen zonder papieren. De kerk zal uitgebouwd worden tot een plaats van gerechtigheid en mededogen, waar armen het woord nemen. ‘Huis van Mededogen’ is een meertalig project van een groep christenen in het hart van Brussel. Deze christenen, geworteld in de realiteit van de ‘grootstad’, zich bewust van haar rijkdom en dicht bij haar sociale omgeving, leven en houden van de kerk van het Begijnhof. Vanuit deze prachtige plek, bekend om zijn traditie om mensen zonder papieren en andere slaven van vandaag te verwelkomen, willen ze openheid cultiveren, het bewustzijn verruimen en bruggen slaan. Met toeristen en omstanders, die kunnen worden geraakt door kunst en schoonheid. Met gelovigen, van alle overtuigingen en filosofieën. Met mensen en verenigingen die zich inzetten voor een meer rechtvaardige en broederlijke wereld, in ‘ons gemeenschappelijk huis’ dat we moeten beschermen. Met buren in de wijk. Met degenen die geïsoleerd of uitgesloten zijn. De vrijwilligers van House of Compassion brachten het vredeslicht te voet van Leuven naar Brussel, in etappes van treinstation naar treinstation, telkens met twee andere mensen: een vredesexperte, een Palestijnse, een Israëliër, een Spanjaard… Van uit de Begijnhofkerk werd het licht verspreid naar vele anderen.