Roosbeek O.-L.-Vrouw Ten Bloede | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Plaatselijke geloofsgemeenschappen Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De plaatselijke contactpersonen De kerkfabriek Parochiezaal Foto's Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Roosbeek O.-L.-Vrouw Ten Bloede

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 30 januari 2020 - 20:42
Afdrukken

De eerste vermelding van de kapel dateert uit 1718. Later schreef een Tiense stadsarchivaris: “Het is wel drie eeuwen en nog geleden dat er oorlog werd gevoerd in onze streken en toen heeft er een bloedige slag plaatsgevonden in de velden die ten oosten van Roosbeek naar Vissenaken heen gelegen zijn. De strijd was zo hevig dat het veld van bloed lekte en daar waar er langs de velden bomen stonden hingen verscheurde lijken van bloed druppend aan de takken. Ja, ge moogt mij geloven, ik heb het dikwijls horen vertellen van mensen die het wisten van hun voorouders. Zelfs nog lange tijd daarna noemde men de plaats het Massakkerveld, zo vreselijk was de vijand er te werk gegaan. Tot zielerust van al die bloedig gesneuvelden en tot herdenking van dit vreselijk bloedbad heeft men het kapelleken van Onze-Lieve-Vrouw ten Bloede opgericht”. 

Eén maal per jaar, op de eerste zondag van mei, ging er ook een bedevaartprocessie naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Bloede. Hoe lang dit gebruik al bestaat hebben we nog niet kunnen achterhalen. Wat we wel weten is dat deze processie in de jaren 30 van de vorige eeuw reeds uitging. Na de hoogmis, waarin het beeldje van Onze-Lieve-vrouw ten Bloede werd opgesteld, vertrok men met het beeldje en de geconsacreerde hostie in een monstrans langs de Lubbeeksestraat en de Oude Baan naar de kapel. Onderweg werden Marialiederen gezongen en het rozenhoedje gebeden. Het beeldje werd terug in de kapel geplaatst. Na de litanie van Onze-Lieve-Vrouw en het bidden van het speciale gebed van O.L.V.-ten Bloede werden de bedevaarders met de monstrans gezegend en ging men langs de Leuvensesteenweg en de Lubbeeksestraat terug naar de kerk. In 1964 werd er geen toestemming meer gegeven om het parcours van de processies langs de drukke steenweg te laten gaan wegens te gevaarlijk en gingen ze niet meer uit.

Einde 2001 werd de kapel, op initiatief van de Kerkfabriek van Sint-Anna Roosbeek, grondig opgeknapt. Voor de financiering van deze werken werd een bouwfonds opgericht.

In 2002 ging voor het eerst sinds lang de processie naar de kapel van O.L.V.-ten Bloede opnieuw uit. De processie volgt de Leuvensesteenweg niet meer maar steekt, dankzij de bereidwilligheid van een parochiaan, langs privéterrein de steenweg over. 

In het voorjaar van 2002 werd het dak vernieuwd met natuurschalies, werd het torentje belegd met koper en keerde het klokje terug. Jammer genoeg heeft dit laatste geen klank meer wat te wijten is aan een barst in de koepel. Ook de dakgoten en afvoer werden in koper uitgevoerd.
Op zondag 5 mei 2002 werd de restauratie gevierd. Het beeldje werd in de kerk opgesteld en zou na de mis in processie terug naar de kapel gebracht worden. Daar was een luifel opgesteld, waren er zitbanken geplaatst, een geluidsinstallatie geïnstalleerd en werd de Pauselijke vlag uitgehangen, dit alles om de viering mooi af te sluiten. Helaas besliste de weerman er toen ook anders over en het hele buitengebeuren viel letterlijk in het water. Men troostte zich met de gedachte dat het toch een goede oefening voor de toekomst geweest was.

In januari 2003 smukten vrijwillige handen het Onze-Lieve-Vrouwbeeldje op met een nieuw kleed. In februari plaatste men nieuwe openklapbare kunststoffen ramen en in april was het kapelletje 14 dagen niet toegankelijk wegens binnenwerken. Het binnenhek werd uitgebroken, opnieuw gemetalliseerd en gelakt, en dan 60 cm achteruit, teruggeplaatst waardoor de zitruimte groter werd. De vloer werd uitgebroken en vervangen door een klassieke grijze kerktegel, de elektriciteitsinstallatie werd gemoderniseerd, het plafond nieuw bepleisterd en de kapel in het wit geschilderd met een vleugje blauw.
Op zondag 4 mei 2003 werd de traditie voortgezet en de weerman compenseerde ruimschoots de regen van het vorige jaar met een stralende zomerdag.

De jaarlijkse viering is opgedeeld in 5 momenten:

  • opstelling van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw en hulde tijdens de eucharistieviering in de voormiddag.
  • verwelkoming in de kerk om 15 uur met o.m. een Marialied, aanroepingen van Onze-Lieve-Vrouw en afsluiting met een Weesgegroet.
  • de processie, met het processiekruis en het beeldje op een draagbaar, gaat via de Oude Baan en de Privaatweg onder politiebegeleiding naar de kapel op de Leuvensesteenweg.
  • Aan de kapel volgt een bezinning en voorbeden. De diaken en lector gaan voor en zijn in gebed samen met de bedevaarders. Dit moment wordt afgesloten met een Marialied en daarna worden de meegebrachte bloemen samen met het beeld naar de kapel gebracht waar iedereen de mogelijkheid krijgt om een kaarsje aan te steken en te bidden.
  • Iedereen wordt in de parochiezaal van Roosbeek verwacht voor een gezellig samenzijn met koffie of frisdrank met taart en cake.

Op zondag 1 mei 2016 ging de processie voor de 15e keer uit.

In 2019 zien wij, door omstandigheden, af van een processie van de Sint-Annakerk naar het kapelletje op de Leuvensesteenweg. Het beeldje van O.L.V. zal in de ochtendmisviering uitgestald worden. Om 15 uur zal er in onze kerk een Mariaviering doorgaan. Op het einde van deze viering zal er een ingetogen moment zijn. De aanwezigen hebben dan de mogelijkheid om een kaars(je) te kopen en aan te steken. Na de viering en het daaropvolgend gezellig samenzijn zal het beeldje met de kaarsen overgebracht worden naar het kapelletje op de steenweg waar de kaarsen opnieuw aangestoken worden. Het gezellig samenzijn gaat eveneens door in onze kerk, zodat een bijkomende verplaatsing vermeden wordt. De aanwezigen kunnen dan bij koffie en taart nog een babbeltje slaan.
Onze-Lieve-Vrouw kreeg in 2016 een nieuwe sluier over haar mantel. Deze sluier is een werk van maanden klossen, door Madeleine Vangoidsenhoven echtgenote van Robert Serré. Kom hem eens in het kapelletje bekijken.

Gebed voor Onze-Lieve-Vrouw ten Bloede

Lieve moeder Maria,
die in Roosbeek aangesproken wordt
als Onze-Lieve-Vrouw ten Bloede,
uw lichaam werd niet tot bloedens toe gewond,
zoals dat van uw Zoon en van zoveel andere mensen.
Maar gij hebt geleden in uw hart,
in liefde verbonden met Jezus en met ons allemaal.
Zie naar ons om,
die zwak zijn, angstig en door het leven gekwetst,
die door het kwaad bekoord worden
en niet altijd kiezen voor het goede.
Help ons, goede Moeder,
om de lasten van het leven en het lijden dat ons overkomt,
te dragen in vertrouwen op Jezus,
die zijn leven voor ons gaf.
Laat in ons de blije overgave groeien,
waarmee gij u ter beschikking hebt gesteld als dienares van God
en medewerkster van Jezus, de Redder van de wereld.
Help ons om elke dag meer thuis te komen bij de vader,
tot ons leven voltooid is, met u, in Gods heerlijkheid.

Tekst: Raymond Boon en Marc Vandenhoeck, Daniël Vandenhoeck

O.-L.-Vrouw ten Bloede © Karin Plattau
Beeld O.-L.-Vrouw ten Bloede © Karin Plattau
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook