Tentoonstelling in de kerk Sint-Remigius van Neervelp 27 dec 2020 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Een vierende gemeenschap Plaatselijke geloofsgemeenschappen Belangrijke levensmomenten Ons geloof verdiepen Ons geloof actief beleven Jongeren Kerk & Leven Wie is wie De zoneploeg De zoneraad De plaatselijke contactpersonen De kerkfabriek Parochiezaal Foto's Info voor medewerkers Facebook Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Tentoonstelling in de kerk Sint-Remigius van Neervelp 27 dec 2020

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 10 januari 2021 - 18:40
Afdrukken

Participatiemoment en tentoonstelling Sint-Remigius Neervelp

Het kerkgebouw en omgeving
De Sint-Remigiuskerk is samen met de ommuring, het omliggende kerkhof en de pastorietuin als monument beschermd sinds 2002. Het orgel werd reeds in 1981 als monument beschermd. De Sint-Remigiuskerk van Neervelp krijgt een nieuwe invulling. Het kerkgebouw wordt een ruimte voor ontmoeting en overleg, voor muziek, kunst en cultuur, voor studie en stilte … De pastorietuin wordt opengesteld voor het publiek.
Het architectenbureau AST77 is gestart om een ontwerp op te stellen, die het kerkgebouw met minimale ingrepen - met respect voor het verleden van de kerk en de bescherming - klaar maakt voor deze nieuwe functie.

Maar wat gebeurt er met de kelken, schilderijen, heiligenbeelden … in de kerk?
Objecten die zich in een beschermd monument bevinden, kunnen deel uitmaken van de bescherming. In de regelgeving worden dit cultuurgoederen genoemd. Normaliter moeten cultuurgoederen in het beschermd monument bewaard worden.
Het plaatselijk kerkbestuur onderzoekt met verschillende partners, overheden en experten onder leiding van Parcum, de betekenis en de toekomst van dit patrimonium aan de hand van een waarderings-en herbestemmingstraject. In het kader van dit traject, werd er een tentoonstelling opgebouwd van alle voorwerpen in de Sint-Remigiuskerk.

De tentoonstelling en participatie
Ondanks het stormweer en corona, kwamen een 90-tal mensen de tentoonstelling bezoeken. De bezoekers waren verwonderd over de hoeveelheid van de tentoon gestelde voorwerpen en waren aangenaam verrast over de mooie kunstschatten die in deze kleine landelijke kerk aanwezig zijn.
Bij de start van de tentoonstelling konden bezoekers op een luchtfoto van Neervelp of het stratenplan van Boutersem aangeven waar ze vandaan kwamen.
AST77 had als participatie 2 postkaarten met een foto van de Sint-Remigiuskerk en een luchtfoto van Neervelp voorzien waarop de bezoeker kon antwoorden op de vragen: ‘Wat lijkt U leuk om in de kerk te doen?’ Wat lijkt U leuk om met de omgeving te doen?’

Bezoekers aan de tentoonstelling, konden participeren door hun mening te geven over de betekenis en toekomst van deze voorwerpen. Aan het einde van hun bezoek kon hiertoe geantwoord worden op enkele vragen. Deze vragen en de top 3 van de antwoorden waren:

  1. Welke objecten hebben je getroffen of hebben indruk gemaakt? Of wat vind je gewoonweg mooi? de glas-in-loodramen (1897), de kelk met 4 evangelisten (circa 1600-1650) en de zonnemonstrans (vóór 1663).
  2. Zijn er objecten die een bijzondere betekenis hebben voor jou of voor Neervelp en omgeving? de vloeren van de kerk (circa 1800-1900), het orgel van M. Drijvers (1874-1877) en de  klok van Sergeys (1952).
  3. Welke objecten mogen zeker niet verloren gaan?  het missaal Ph. Veith (1731), de vloeren van de kerk (circa 1800-1900) en de dovenbiechtstoel (circa 1700-1800).
  4. Over welke objecten wil je meer te weten komen?  het missaal Ph. Veith (1731), het rechterzijluik van drieluik: schilderij aanbidding der wijzen (1687) en het linkerzijluik van drieluik: schilderij boodschap aan Maria (1687).
Glas in lood H. Remigius © Parcum
Kelk vier evangelisten © Parcum
Zonnemonstrans © Parcum
Vloer schip © Parcum
Vloer gobertange © Parcum
Orgel M. Drijvers © Parcum
Remigiusklok © Parcum
Dovenbiecjtstoel © Parcum
Missaal © Parcum
Aanbidding der wijzen © Parcum
Boodschap aan Maria © Parcum
Vorige Volgende

Het waarderings- en herbestemmingstraject
Het waarderings- en herbestemmingstraject heeft tot op heden een schat aan informatie opgeleverd over diverse objecten:

  • Het nieuw Romeins missaal van Ph. Veith uit Augsburg, 1731 bevat veel gravures en werd geschonken door pastoor Petrus Huijghens (pastoor van 1780-1791) aan Neervelp.
  • Het broederschapsbord van de Heilige Familie toont aan dat het broederschap in Neervelp actief was. Er werden eveneens diverse medailles van het broederschap teruggevonden. De namen van de leden van het broederschap werden tijdens de H. Mis van de preekstoel afgeroepen. Vermoedelijk werd het beeld van de Heilige Familie geschonken door het broederschap.
  • De herkomst van de schilderijen van het drieluik en van het schilderij van het Martelaarschap van de H. Laurentius wordt nog volop onderzocht.
  • In het ‘Register of Resolutie boek der Beraadslagingen van Kerkfabriek van Neervelp ‘ab anno 1858’ werd een ‘verslag van den oorlog 1940-1945’ gevonden, waarin Pastoor Jacobus De Koninck (pastoor van 1934-1961) het verloop van de oorlog in Neervelp beschrijft.
  • …
Broederschapsbord Heilige Familie © Parcum
Marteling H. Laurentius © Parcum
Vorige Volgende

Op het einde van het waarderings- en herbestemmingstraject wordt een lijst opgesteld van alle objecten met aanduiding of het al dan niet een cultuurobject is. Voor elk object wordt eveneens een voorstel tot herbestemming geformuleerd: dat kan zowel het behoud ervan in het kerkgebouw zijn, als het bewaren in het museum in de St. Annakerk van Roosbeek, als het schenken aan andere kerken in Vlaanderen of andere kerken in de wereld.
Deze voorstellen moeten door de Gemeente, Provincie, Erfgoed Vlaanderen en het Bisdom worden goedgekeurd vooraleer tot de eindelijke herbestemming van de objecten kan worden overgegaan.

Documentatie
Jij kunt nog helpen om de historiek van dit religieus erfgoed in Neervelp mee te documenteren.
Heb je nog oude foto’s of filmpjes van de kerk , van processies, kermissen of andere feesten of allerlei informatie over het parochiale leven in Neervelp, dan zijn die zeker welkom.
Alle info kan bezorgd worden aan de voormalige leden van de kerkfabriek. Na het scannen, wordt alles terug bezorgd.

Contactgegevens:
Chantal Nuytten, penningmeester voormalige Kerkfabriek St. Remigius, lid nieuwe Kerkfabriek Heilige Maria
GSM: 0494/13 88 57
e-mail: chantal.nuytten@telenet.be

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Sjalom Boutersem

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook