In de zoneploeg zetelen momenteel 4 vrijwilligers (Mia Lamaire, Louisa Henderix, Guido Dumon en Bettie Geelen), die elk verantwoordelijk zijn voor een bepaald domein. Daarnaast zijn ook Stefaan Callebaut als pastoor en Herman Van Steenbergen als diaken lid van de zoneploeg. De zoneploeg vergadert maandelijks.
De zoneraad vergadert een 3-tal keer per jaar, en geeft advies over de grote lijnen en feedback over de voorbije initiatieven. Tegenwoordig is dit een ‘open’ zoneraad, waar iedere geïnteresseerde welkom is.
De zoneploeg werkt ook samen met de zoneploegen van Emmaüs Bierbeek en Oase Oud-Heverlee, die met Sjalom Boutersem deel uitmaakten van het vroegere dekenaat Bierbeek. Gezamenlijke initiatieven waren bv. het Vredeslicht, de gestreamde vieringen tijdens corona, de Dag van het Woord… Ook het uitwisselen van ideeën, bv. rond gezinsvieringen, catechese… zijn altijd leerrijk.
De werkvelden of domeinen
Er waren aanvankelijk 4 ‘velden’, tegenwoordig spreken we van ‘domeinen’: catechese, evangelisatie, diaconie en het ‘tijdelijke’, met elk hun domeinverantwoordelijke. De ervaring leerde ons dat er twee belangrijke domeinen ontbraken: liturgie en communicatie. De grote lijnen voor dit alles werden opgevolgd door de hele ploeg. Het is een samengedragen verantwoordelijkheid.
CATECHESE
Doopcatechese
We zijn gestart met een nieuw traject met vooral ‘gemeenschapsvorming’ op het oog. Ouders die een doop aanvroegen, kwamen samen in groepjes van 2 of 3 gezinnen om tijdens 2 bijeenkomsten samen na te denken over de betekenis van het doopsel en de symbolen (water, olie…). Op die manier kwam ook het verloop van de doopviering tot stand. Hiervoor had men de keuze tussen een doopviering tijdens de zondagsviering, ofwel op zondagnamiddag in kerk van Butsel. In de periode van Lichtmis organiseerden we een ontbijt, met daarna in de gezinsviering uitdeling van doopschelpjes. De ouders leerden op deze manier andere ouders kennen, en kregen de gelegenheid om over zaken te praten, die niet overal spontaan aan bod komen. Corona stak echter stokken in de wielen: alle dopen werden uitgesteld. Eens het terug mocht, kon dit nog niet in groep, werd terug gewerkt zoals voorheen: gezin per gezin.
Eerste communie
De catechese wordt georganiseerd in de pastorie van Vertrijk, met soms uitwijking naar de kerk Vertrijk of Butsel soms ook buiten, onder begeleiding van 4 enthousiaste catechisten; de kinderen worden verdeeld in kleinere groepjes. Er is vernieuwing op vlak van deelname ouders aan het catechesegebeuren (zelf catechese geven, kerkbezoek, adventstochten). Er wordt gewerkt met een boekje ‘Wat een geluk’ met uitgewerkte thema’s en achtergrondinformatie voor ouders. Drie catechesemomenten met catechisten worden gezamenlijk voorbereid. Twee catechesemomenten worden door ouders thuis gegeven. De ouders worden ondersteund en kunnen met een catechist in gesprek gaan in een kort evaluatiemoment.
Vormsel
De catechese wordt georganiseerd in de pastorie of de kerk van Vertrijk, onder begeleiding van 6 enthousiaste catechisten die per 2 een groepje begeleiden; er zijn ook een aantal twintigers die catechese geven! De catechese is gebaseerd op de hoofdmomenten in het vormsel ( naamopgave, kruisje krijgen, handoplegging, zalving, samen werken…); dit wordt samen voorbereid.
Daarnaast heeft elke vormeling een ‘geloofsgenoot’ (een ouder, grootouder, peter, grote broer of zus…): iemand die vormeling begeleidt op het vormseltraject, d.w.z. hij/zij is aanwezig bij naamopgave en kruisoplegging, steunt en begeleidt de vormeling bij de thuisopdrachten en geeft feedback in een kort gesprek met de catechist en de vormeling. De adventstochten zijn een uitnodiging om samen met gezin naar Kerstmis te gaan. Er is ook samenwerking met diaconie en evangelisatie (Vredeslicht). Vorig jaar organiseerden we een ontmoetingsdag voor hele groep. Dat deed deugd na de coronaperiode, waarin veel via computer moest gebeuren.
DIACONIE
De werkgroep telt tien vrijwilligers. Maandelijks brengen we de communie bij zieke of oudere mensen (17-tal personen). Ook gaan we na welke mensen uit onze pastorale zone nog moeilijk kunnen deelnemen aan het sociale leven. Zij (ca 50 personen) krijgen ongeveer maandelijks een bezoek van één van de leden van onze groep. Met Kerstmis en met Pasen brengen we hen een wens en een kleine attentie. Elke tweede dinsdag van de maand ontvangen we op een ontmoetingsnamiddag een 30-tal personen: mensen die langdurig ziek zijn, veel alleen zitten, een recent overlijden van een dierbare meemaakte … We schenken daar koffie met een stuk taart. De minder mobiele centrale zorgt voor vervoer indien nodig. Op deze namiddagen wordt er gezellig gepraat en naar elkaar geluisterd. Samen met de catechisten werken we mee aan solidariteitsacties voor mensen uit de buurt en verderaf. Onder andere door het organiseren van een solidaire maaltijd. Ook hebben we hulp geboden aan Syrische en Oekraïense vluchtelingen en een Irakees gezin. We verzamelden goederen en hielpen deze mensen waar mogelijk. Enkele van onze vrijwilligers gaven les aan de kinderen van deze vluchtelingen.
EVANGELISATIE
Doel van dit domein is onze christelijke geloofsgemeenschap een gezicht geven in de bredere samenleving en verbinding maken met verenigingen in onze gemeente.
Met de jaarlijkse advents- en vastenconferenties willen we bekende of minder bekende mensen laten getuigen over hun sociaal – maatschappelijk – politiek engagement en duiden of en hoe het geloof hiervoor voor hen een kracht is. We bereikten telkens een 70 à 100 deelnemers en mochten ook “nieuwe mensen’ voor het eerst verwelkomen… Deze conferenties hebben de jongste jaren sterk te lijden gehad van corona…
Ook de campagnes van Welzijnszorg (adventsperiode) en Broederlijk Delen (vastenperiode) werden op touw gezet. We willen met deze acties aanwezig zijn in de gemeente en ze niet beperken tot de kerk. Initiatieven zoals “Soep op de stoep” en de “Koffiestop” werden georganiseerd aan de OKAY en op de markt in Boutersem. De jaarlijkse solidaire maaltijd werd in coronatijden succesvol omgeturnd naar een afhaalmaaltijd. Ook hiervoor bereikten we onverwacht vele nieuwe mensen.
Enkele jaren geleden zijn we in Boutersem gestart met het Vredeslicht (in de Kerstperiode). Een initiatief om de vredesgedachte van verbondenheid en verdraagzaamheid te verspreiden met respect voor ieders filosofische, religieuze of politieke overtuiging. Kleinschalig begonnen in Boutersem, zochten we samenwerking met de pastorale zones Emmaüs Bierbeek en Oase Oud-Heverlee. Ook vele andere parochies en gemeenten uit de regio sloten zich hierbij aan. We zochten in Boutersem samenwerking met jeugd- en sportverenigingen,… De samenwerking met de Boutersemse scholen was opperbest. De interactie tussen de scholen werd door corona wel gehinderd.
LITURGIE
We geven veel aandacht aan de zondagsvieringen. Wekelijks wordt een tekst voorbereid in een verstaanbare en levensbetrokken taal. Naar goede traditie willen we kerkgangers betrekken bij de vieringen door hen te laten meebidden en meezingen. Voor de vieringen in Butsel wordt de tekst op een blaadje gezet en voor de vieringen in Vertrijk wordt de tekst geprojecteerd op de schermen.
De gezinsvieringen zijn na corona terug opgestart. Voor de maandelijkse woord- en communiediensten werd een pool van voorgangers samengesteld.
We werken aan de voorwaarden voor een verzorgde liturgie, o.m. onthaal van de kerkgangers, altaar dichter bij de kerkgangers en stoelen in een halve cirkel rond het altaar, de verbinding tussen altaar en hoofdaltaar met een rode loper “God staat centraal”, een nieuwe geluidsinstallatie zodat alles goed verstaanbaar is; het zangkoor is ondersteunend voor de samenzang en maakt deel uit van de gemeenschap; er kwamen nieuwe kazuifels en gewaden voor de voorgangers in de woord- en communiedienst; verschillende mensen zorgen beurtelings voor bloemen…
COMMUNICATIE
Met een nieuw logo drukken we het samen op weg gaan van de 7 vroegere parochies uit in en een onthaalboekje ‘Voel je thuis’ stelden we de pastorale zone Sjalom voor aan de inwoners van Boutersem. Op gezette tijden sturen we een nieuwsbrief per e-mail naar verschillende doelgroepen. Op de nieuwe website www.sjalom-boutersem.be maken we alle initiatieven bekend. Dat gebeurt ook op de Facebookpagina. En uiteraard is er ons parochieblad ‘Kerk & Leven’: met een redactie, die wekelijks de plaatselijke pagina’s klaarstoomt en een redactieraad (die zeker uitbreiding kan gebruiken).
TIJDELIJKE
Bij de start van de pastorale zone kwamen we probleemloos tot één financieel beheer: een fusie van de parochiekassen en de spaargelden… Aanvankelijk, onder beheer van vzw-VPW Bierbeek, was dat een eenvoudige boekhouding in excel. Later werd overgestapt op een echt boekhoudprogramma (webapplicatie: Winbooks on Web). met een boekhouding voor elke pastorale zone en voor elke parochiezaal van het dekenaat.
In 2021 werd het beheer van de gelden en het patrimonium (gebouwen…) overgedragen in de Stichting Vicariaat VLBM: dat betekent dat we zelf nog alle betalingen doe enkel de facturen, kastickets… moeten doorgeven aan een boekhoudkantoor. De spaargelden staan op een rekening ‘Diocesane solidariteit’ en worden gezamenlijk belegd door het vicariaat, waardoor we een grotere opbrengst behalen voor de plaatselijke werking.
De boekhouding van de parochiezaal staat nog steeds onder beheer van de vzw VPW Bierbeek.
Met de opbrengst van de verkoop van de parochiezaal en de woning in Kerkom kochten we appartement in Tienen, dat verhuurd wordt via het Sociaal Verhuurkantoor Tienen. Daardoor hebben we een vaste bron van inkomsten om de dalende inkomsten via omhalingen, intenties, uitvaarten, huwelijken te compenseren en geven we mensen die het minder breed hebben de mogelijkheid een goedkopere woning te huren.
SPECIAAL PROJECT: SPACE FOR GRACE
Kom binnen en wees welkom! Een stille plek in een rustige omgeving, even op adem komen, elkaar ontmoeten. Ruimte voor een bezinnend moment, verbinding maken met mensen rondom ons, zoeken naar nieuwe vormen van geloof beleven,… Dit is nog in volle opstart, bedoeld om te realiseren in de kerk van Butsel, met financiële ondersteuning van ‘Space for grace’.