Bernardus van Clairvaux (1090-1153)
Maak kennis met de invloedrijke hervormer Bernardus van Clairvaux, die de cisterciënzerorde vorm gaf en een indrukwekkend spiritueel oeuvre naliet.
- Trad met zijn hele familie toe tot de orde van de cisterciënzers, een hervormingsbeweging binnen de benedictijnerorde. Wat een overtuigingskracht!
- Abt en hervormer van kloosterleven en Kerk.
- Grondlegger van de Westerse mystiek. Bernardus was sterk aangegrepen door het mysterie van de Menswording. Dat maakte geloven voor hem een heel persoonlijk gegeven. Geloven was voor hem een ontmoeting in liefde.
- Zette zich af tegen de scholastiek, een theologische stroming gericht op rationele analyse. Bernardus zocht de ware kennis liever via lectio divina en contemplatie. Daarom weigerde hij ook over de Drie-Eenheid in debat te gaan met zijn grote tegenstrever Abelardus. Hij schreef zijn visie uit en overtuigde daarmee de paus, die Abelardus het zwijgen oplegde.
- Bleef heel zijn leven een Godzoeker in de zin dat hij God bleef opzoeken in zijn hart. Want daar is Hij te vinden.
- Riep in 1146 op tot een kruistocht, die faliekant afliep, wat zijn autoriteit sterk aantastte.
- Niettemin een van de invloedrijkste denkers in de twaalfde eeuw, met een groot literair en spiritueel nalatenschap. Heel bekend werden zijn 86 preken op het Hooglied uit het Oude Testament, waarin hij het thema ‘de mens op zoek naar God en God op zoek naar de mens’ ontwikkelt.
- In 1174 heilig verklaard.
Meer weten
- Cisterciënzers
- Cisterciënzers van de Strikte Observantie
- Bernardus van Clairvaux. Guerric Aerden en Krijn Pantsers (vert.). De omvormende kracht van Gods Woord. Damon, 2011, ISBN 9789055739332, 136 pagina's, 24,90 euro. Bestel bij Damon.
- Dom Olivier Quenardel (Abbé de Cîteaux). Sagesse cistercienne: 900 ans de fécondité spirituelle. Médiaspaul, 2016.