Theofiel Verbist (1823-1868)
Als jonge priester wordt Theofiel Verbist (1823-1868) benoemd tot directeur van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen, die actief waren in missiegebieden. Aangegrepen door hun werk, onderneemt hij zelf met enkele collega’s een reis naar China en begint er een weeshuis.
Dat was het begin van zijn Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria in Scheut(veld), een wijk in Anderlecht. De missiecongregatie zou er haar meer bekende naam aan ontlenen: de scheutisten. Als missiegebied kreeg de congregatie Binnen-Mongolië in Noord-China toegewezen. Verbist vertrok zelf als eerste samen met enkele andere scheutisten. Ze kwamen eind 1865 aan, na een reis van drie maanden, en namen er de missie over van Franse Lazaristen.
Het missiewerk van Verbist en Co werd bemoeilijkt door de extreme weersomstandigheden en de enorme omvang van het gebied waar ze werkten. De stichter van de scheutistenorde werd er ook zwaar ziek; hij stierf amper 2,5 jaar na zijn aankomst op 44-jarige leeftijd aan vlektyfus.
In Scheut, op de plaats waar de congregatie werd gesticht, is nu een museum. In een bijbehorende kapel staat de originele Chinese sarcofaag met het stoffelijk overschot van Verbist, dat in 1931 werd overgebracht.