Door geen slaapplaatsen vooraf te boeken, zijn jullie heel franciscaans op weg geweest. Hoe hebben jullie dit 'ongeregeld' onderweg zijn ervaren? Zou je het anderen aanbevelen?
Benny • Normaal gezien ben ik iemand die alles graag goed voorbereid en onder controle heeft. Nu lagen enkel de eerste twee overnachtingen vast. Dat was echt een uitdaging voor mij, maar wel eentje die ik wilde aangaan: trachten de weg te gaan met slechts slaapgerief, reservekledij en proviand voor één dag. De dag zelf laten bepalen waar, wanneer en dankzij welke ontmoeting we een slaapplaats zouden vinden. De eerste dagen was het niet gemakkelijk dit alles los te laten.
Het was spannend soms. Je spreekt iemand aan, gaat ergens aanbellen en krijgt geen gehoor ook al stel je je nederig en bescheiden op. Waar gaan we vandaag terecht komen? Kunnen we rekenen op de gastvrijheid van onze medemens? Of moeten we vandaag ons tentje opzetten? Gaandeweg kon ik het meer en meer loslaten. Het komt wel weer goed vandaag! Geen enkele keer hebben we meer dan 5 keer om onderdak moeten vragen. Het aanbod was ook heel gevarieerd: een luxueuze kamer, een afgedankte caravan, een garage of in de gelagzaal van een café, een achterkamertje of in een mooie gerestaureerde stacaravan, in een pelgrimszaaltje van een gemeentehuis, …
An • Dat leven met onzekerheden kostte wel wat energie, al groeide het vertrouwen. Toen Benny huiswaarts keerde, gaf ik mijn kookpot en vuurtje mee. Mijn trekkerstentje durfde ik niet loslaten. Uiteindelijk zeulde ik het de hele tijd voor niets mee. Het lijkt wel een metafoor voor het leven: wat je teveel meeneemt of bij je houdt, sleur je mee als ballast. Het is steeds die beweging maken van uit handen naar in handen van de ander en de Ander geven. Dat blijft een uitdaging voor mij.
Tegelijk biedt dat “ongeregelde” vrijheid. Willen de voeten niet mee of is er iets moois onderweg? Alles kan, er is tijd, je móet nergens aankomen. Het “bedelen om onderdak” bracht ook prachtige ontmoetingen. We kwamen in contact met mensen aan wiens huis en leven we anders voorbij waren gelopen. Er was zoveel om dankbaar om te zijn, al stel ik me ook de vraag of we even vlot onderdak hadden gevonden als we vluchteling of dakloze waren?
Het ongeregeld op weg gaan, zorgt voor een breekpunt met het gewone leven. Eén van de clarissen bij wie ik mijn tocht eindigde zei: “Als je alles precies zo blijft doen als thuis, hoef je eigenlijk niet te vertrekken, dan kan je net zo goed daar blijven.”
Het artikel gaat verder onder de foto.