We beleven de tijd als lineair terwijl hij vooral ook circulair is. De christelijke gebedsroosters zijn grotendeels gestoeld op de cycli van etmalen en seizoenen. Het feest van Sint Jan deelt in die traditie; enerzijds omwille van de profetische overgangsfiguur van Johannes de Doper, anderzijds omwille van het tijdstip in het jaar: de zomerzonnewende.
Het feest van Johannes de Doper is één van de oudste feesten in de christelijke kerken, zes maanden voor Kerstmis. Johannes staat als profeet symbool voor de overgang tussen oud en nieuw, als een figuur die een omwenteling aankondigt.
De zomerse zonnekeer heeft als van oudsher mensen samengebracht om feest te vieren, meestal rondom een vuur. De traditie van een Sint Jansvuur heeft dus eeuwenoude wortels en reikt ook aan voorchristelijke feesten.
In deze Sint Jansviering willen wij de boodschap van de profeet linken aan de cyclus van de natuur, de seizoenen en ons eigen leven. We komen samen rondom oude Bijbelse verhalen, maar ook rondom een Broeder Vuur door wie wij gezegend worden.
De Sint Jansviering bestaat uit twee delen: na een inleiding luisteren we naar enkele lezingen van het hoogfeest van Johannes de Doper afgewisseld met momenten van stilte. Daarna is er een meditatieve wandeling rondom het vuur gevolgd door een vuurloop. Tot slot is er nog een gezellig samenzijn bij een drankje.
Meer info op www.franciscaansleven.be/sintjansvuur
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.