Pasen anders! Een etmaal buiten | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
TAU

TAU

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Digitale bezinningen Website TAU
Vastenviering op de Avondweide van Hof Zevenbergen © Babs Mertens

Pasen anders! Een etmaal buiten

Babs Mertens

Babs Mertens

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op donderdag 7 april 2022 - 0:20
Afdrukken
In gesprek met TAU-vrijwilliger Geert Nicasy over een experimentele Stille Zaterdag - Paasviering in Hof Zevenbergen.

Tijdens het komende Paasweekend organiseert TAU-vrijwilliger Geert Nicasy een Stille Zaterdag-Paasviering in Hof Zevenbergen in Ranst. Na een sobere vastenperiode nodigt hij ons uit een etmaal in open lucht door te brengen en het christelijk Paasfeest met een vernieuwde diepgang te beleven.

Vanwaar het verlangen om de christelijke liturgie terug met de natuur te verbinden?

Eigenlijk was de christelijke liturgie al vanaf het begin verbonden met de natuur. Denk maar aan het getijdengebed, het psalmgebed van monniken, dat opgebouwd is rond de cyclus van een etmaal. Of het liturgische jaar dat de cyclus van de seizoenen volgt. In de Paasliturgie komen de elementen water, lucht, aarde en vuur als symbolen aan bod. Ze spelen zelfs een sleutelrol.

Omdat wij in deze tijd amper nog verbonden leven met de natuur, is die link niet meer duidelijk. De natuur kan ons leren om verbindingen te herontdekken: de verbinding met mezelf, met mijn medemens, met het mysterie, met de geschiedenis, …

Alles is met alles verbonden. Dat zie je als je de natuur observeert.

Als we met onze voeten en neus te midden van de natuur gaan staan, dan voelen we dat ook. Mijn verlangen is niet de liturgie met de natuur te verbinden: die band is er al. Maar als we deze symbolen explicieter beleven, kunnen ze ons terug verbinden met de kosmos waarin we leven én ons helpen het mysterie dieper aan te voelen.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Geert als voorganger tijdens de vastenviering op de avondweide van Hof Zevenbergen  © Babs Mertens

Niet toevallig viert de christelijke traditie Pasen op de Zonnewende, schrijf je in de aankondiging van de Paasviering. Kan je dit wat duiden?

Het prille christendom plaatste de grote feesten op het moment van de vier zonnewendes. Het centrale Paasfeest kreeg de lente-zonnewende als thuishaven.

De ontluikende natuur, de zon die pal in het oosten opkomt, symboliseren Christus’ verrijzenis. 

De christelijke feesten en rituelen groeiden organisch uit de joodschristelijke traditie, de Bijbel maar ook uit voorchristelijke feesten en de natuurelementen. Historisch gezien waren het waarschijnlijk vooral Keltische feesten die langzaam een christelijke invulling kregen. Dat proces is volgens mij niet bruusk gebeurd, maar heel geleidelijk over een periode van pakweg 500 jaar.

Een hele jaarcyclus ziet er als volgt uit: het feest van de aartsengelen valt op de herfstzonnewende, Kerstmis op de winterzonnewende, Pasen op de lentezonnewende, Sint-Jan op de zomerzonnewende. Kerstmis werd pas vanaf de 3de of 4de eeuw gevierd en had een Germaanse voorloper. De drie andere zonnewendefeesten zijn wellicht ouder. Ze hebben een Keltische oorsprong.

Herken je iets in het leven of de ervaring van Franciscus van Assisi dat hiermee verbonden is?

De natuurbeleving ten tijde van Franciscus was heel anders dan de onze nu. Leven in en met de natuur was toen veel minder een keuze, maar eerder een harde realiteit. Franciscus was bovendien altijd onderweg. Hij ervaart de natuur, de schepping als een gave van God. Door de natuurelementen zusters en broeders te noemen, stelt hij zich als mens op gelijke hoogte met de aarde en alle levende wezens. Dit houdt voor mij een oproep in om in gelijkwaardigheid te leven met alles en iedereen.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Vastenviering op de avondweide van Hof Zevenbergen  © Babs Mertens

De afgelopen weken vierden jullie elke vrijdag samen de vasten in de natuur rond Hof Zevenbergen. Wat maakte dit vieren zo bijzonder?

De vastenvieringen begonnen steeds met een stilte-en lezingendienst gevolgd door een natuurritueel. Voor de lezingen volgden we de schriftlezingen van de volgende zondag, telkens voorafgegaan en gevolgd door een lange stilte. Het natuurritueel legde steeds een link met een thema uit de lezingen. Op Aswoensdag vermengden we as en aarde om het op ons hoofd of in onze handen te laten uitstrooien. Bij het evangelie van de transfiguratie zijn we telkens met drie de berg opgegaan en weer afgedaald.

Door met je voeten in de aarde te staan, de wind op je huid te voelen, kwistig met water te sprenkelen, letterlijk de berg op te gaan, … beleef je de rituelen veel lijfelijker waardoor de symboliek krachtiger spreekt. Door een avondgebed, bijvoorbeeld de Lofzang van Simeon, buiten bij zonsondergang samen te bidden, voel je iets meer van de kracht ervan.

Alle deelnemers werden uitgenodigd om van de vrijdag een sobere dag te maken: sober in gedachten en prikkels. Rond 18 uur ontmoetten we elkaar op de avondweide achter het kasteel van het mooie Hof Zevenbergen. Week-na-week zagen we de lente ontluiken. Met Pasen zullen we haar in volle glorie zien!

Het artikel gaat verder onder de foto.

Het vuur brandende houden - Stille Zaterdag Paasviering © Babs Mertens

Tijdens de Paasnacht bemediteren jullie lijfelijk het Paasmysterie. Wat staat de deelnemers te wachten?

Gedurende een gans etmaal in open lucht laten we Stille Zaterdag en Pasen in elkaar overvloeien. We beginnen zaterdagmiddag met een picknick en eindigen in de prille Paasochtend met een ontbijt. De picknick is als een Laatste Avondmaal. We zijn gezellig bij elkaar, wetende dat er een zware avond en nacht zullen volgen.

We verlangen naar de ochtend, al weten we niet wat die ons zal brengen. Nog minder weten we welke emoties en ervaringen de nacht ons zal brengen.

We brengen de tijd in stilte door, al wakend en vastend. We steken een vuur aan en houden het brandende. Net zoals Franciscus de broeders die samen in een kluis leefden opriep om beurtelings Martha en Maria voor elkaar te zijn, zo zullen ook wij elkaar aflossen: wakend aan het vuur, zorgend voor warme soep en met aandacht voor elkaar. Tussendoor worden er kleine rituelen aangeboden, rond boete en verzoening, een voetwassing, eenzaamheid, de (olijf)berg op, een overweging bij de Schriftlezing, … Af en toe gunnen we het onszelf wat te rusten in een zaaltje met een zelf meegebracht veldbed.

Tot we dan midden in de nacht, als het nog donker is, de lezingendienst beginnen. In het donker vieren we de ritus van de Paaskaars. De dageraad begeleidt het waterritueel met processie. Dan volgt de verdere Paasviering met het Paasontbijt!

  • Ieder die zich aan dit experiment wil wagen, is van harte welkom. Meer info en inschrijven via de website van TAU.

Gepubliceerd door

TAU

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Inspiratie
franciscaanse spiritualiteit
franciscaanse beweging
Goede Week en Pasen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel
De blindgeborene © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Niet meer blind

icon-icon-artikel
Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de bron © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrouw bij de put

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook