Tijdens het komende Paasweekend organiseert TAU-vrijwilliger Geert Nicasy een Stille Zaterdag-Paasviering in Hof Zevenbergen in Ranst. Na een sobere vastenperiode nodigt hij ons uit een etmaal in open lucht door te brengen en het christelijk Paasfeest met een vernieuwde diepgang te beleven.
Vanwaar het verlangen om de christelijke liturgie terug met de natuur te verbinden?
Eigenlijk was de christelijke liturgie al vanaf het begin verbonden met de natuur. Denk maar aan het getijdengebed, het psalmgebed van monniken, dat opgebouwd is rond de cyclus van een etmaal. Of het liturgische jaar dat de cyclus van de seizoenen volgt. In de Paasliturgie komen de elementen water, lucht, aarde en vuur als symbolen aan bod. Ze spelen zelfs een sleutelrol.
Omdat wij in deze tijd amper nog verbonden leven met de natuur, is die link niet meer duidelijk. De natuur kan ons leren om verbindingen te herontdekken: de verbinding met mezelf, met mijn medemens, met het mysterie, met de geschiedenis, …
Alles is met alles verbonden. Dat zie je als je de natuur observeert.
Als we met onze voeten en neus te midden van de natuur gaan staan, dan voelen we dat ook. Mijn verlangen is niet de liturgie met de natuur te verbinden: die band is er al. Maar als we deze symbolen explicieter beleven, kunnen ze ons terug verbinden met de kosmos waarin we leven én ons helpen het mysterie dieper aan te voelen.
Het artikel gaat verder onder de foto.