Zijn religies, en in het bijzonder het christelijke geloof, oorzaak of slachtoffer of beiden van heel wat geweld dat vandaag in de wereld in naam van God gebeurt? In de nieuwste Tertio (nr. 836 van 17/2) daarover een uitvoerig en exclusief voor het blad geschreven essay van de Leuvense hoogleraar Pierre Van Hecke, specialist Oosterse Studies en Godgeleerdheid.
“Het zou goed zijn om tijdens de veertigdagentijd eens wat nadrukkelijker aandacht te hebben voor wat we doen, in plaats van voor wat we laten. Onze nabijheid met de lijdende medemens vergroten bijvoorbeeld. De aanvankelijk oncomfortabele confrontatie aandurven. Terug aanknopen bij een gave die in elk van ons leeft, maar die we soms veel te snel onderdrukken. Zodat we niet te haastig antwoorden: ‘Wat? Ben ik mijn broeders hoeder misschien?’”. Dat schrijft in een opmerkelijke column voor Tertio, Steven Vanackere, senator en voormalig Belgisch vicepremier voor CD&V.
Eeuwenlang zijn ketters als “dwaalgeesten” vervolgd, veroordeeld en terechtgesteld op de brandstapel. Ook op vandaag klinken op online fora en in sommige bladen nog schimpscheuten aan het adres van “afvalligen”. Ver van dergelijke controverses onderzoeken in Tertio’s nieuwste dossier drie denkers vanuit hun geschiedkundige, theologische of filosofische achtergrond hoe de ketter ons begrip van het Woord beïnvloedt.
Met Verhalen van een Levende geeft Edward Schillebeeckx zes jaar na zijn dood een mooi cadeau: vooral preken en teksten die hij er tijdens zijn lange ziekte aan toevoegde. Recensent Geert Delbeke is in Tertio bijzonder lovend over dit Schillebeeckx’ testament.
Dat en veel meer in deze Tertio.
Vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.