Het pausbezoek van komende vrijdag en zaterdag heeft ook voor niet-katholieke christenen een belangrijke betekenis. Dat zegt anglicaans priester Jos Strengholt in Tertio van 26 april. Strengholt woonde 28 jaar in Caïro.
“Ik heb zelf de indruk dat de meesten het bezoek prachtig vinden”, beklemtoont Strengholt. “Christenen vormen een kleine minderheid in een moslimomgeving. Voor hen is de paus een vertegenwoordiger, zelfs al zijn ze niet katholiek. Bij het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Egypte – in 2000 – verzamelden 10.000 of meer zich als eerbetuiging op de plek waar hij sliep. Dat was in zekere zin een waarschuwing voor de overheid dat ze met de christelijke minderheid rekening dient te houden. Ik verwacht dat het bezoek van paus Franciscus dat opnieuw doet.”
Ook voor de in Egypte belangrijke koptische kerk is het pausbezoek van belang. “Als nationale kerk zijn ze geïsoleerd”, weet Strengholt. “Buiten Egypte wordt hun stem omzeggens niet gehoord. De komst van de paus is een bemoediging. Paus Franciscus is als het ware een bruggenbouwer. Veel christenen hadden weinig op met de kritiek van zijn voorganger, ook al vonden ze zijn woorden waar. Je kan het maar beter niet luidop zeggen, want dat geeft problemen. Niet alleen voor katholieken, maar voor alle christenen. Daarom ook zijn alle christenen enthousiast over deze paus, want hij spreekt verzoenende taal zonder dat hij te positief is. De juiste toon is in Egypte heel belangrijk, zodat christenen toch geen vijanden maken.”
Lees het volledige interview met Jos Strengholt deze week in Tertio.
Gratis proefnummer en abonnement: www.tertio.be