Reginald Moreels, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking en – nog steeds – oorlogschirurg, schreef wat hij zelf “een essay” noemt, in de Franse betekenis van het woord. De vraag of de mens slecht is, vormt het uitgangspunt. In Tertio nr. 924 van 25 oktober ’17 legt hij uit dat het antwoord op die vraag voor hem “ja” is, maar dat die “ja” niet het laatste woord heeft.
“Het onrecht en de ondraaglijke kloof tussen arm en rijk die alsmaar toenemen, zijn mijn hoofdargumenten om te beweren dat onze slechte natuur ons aards leven blijft domineren”, zegt Reginald Moreels. “Wij zijn de enige levende soort die zoveel soortgenoten heeft doen afzien, zonder goede intenties. Bovendien staan alle Bijbelse teksten en alle humanistische manifesten bol van methoden om beter te worden. Als we zo goed waren, waarom zijn al die geboden, verboden en regels dan nodig? De kruisdood van Jezus, een geweldloze profeet, is in mijn ogen het grootste bewijs dat de mens slecht is”.
Religie blijkt historisch het beste argument om oorlogen uit te vechten en een morele status te verlenen. Hoe gaat Moreels daarmee om? “De sacralisering van geweld is een knoop die ik nog niet heb kunnen ontwarren. Als geweld in plaats van een rationele een irrationele, mythische dimensie krijgt, wordt religie inderdaad een pepmiddel voor dat geweld. Toch geloof ik dat net dat geweld het minst heilige is dat een mens zich kan inbeelden. Een religieuze boodschap kan in mijn ogen niet aanzetten tot geweld, maar alleen tot liefde.”
Lees hier het integrale artikel: http://bit.ly/2yIcX8w
Info en abonnement: www.tertio.be