Jongeren met een migratieachtergrond blijven ondervertegenwoordigd in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Dat stelt ook Kilalo-voorzitster Sandrine Ekofo vast in Tertio van 7 juni 2017. Terwijl er al een resem initiatieven bestaan die jongeren van Maghrebijnse origine trachten te ondersteunen, blijven Afrikaanse jongeren vaak buiten beeld. Daar wil Kilalo – Swahili voor “brug” – verandering in brengen.
Twee keer per week geeft Kilalo huiswerkbegeleiding voor Afrikaanse jongeren in het middelbaar onderwijs op verschillende locaties in Antwerpen. De vrijwilligers leren de jongeren hoe zelfstandig te studeren. De meesten zijn zelf van Afrikaanse origine. Belangrijk, vindt Sandrine Ekofo, want Kilalo wil in de eerste plaats rolmodellen bieden aan jongeren voor wie hoger onderwijs niet evident is.
“Jongeren van Afrikaanse origine worden te makkelijk doorverwezen naar het beroepsonderwijs”, vindt Ekofo. “Dat is een probleem. Let wel, er is niets mis met beroepsonderwijs als jongeren daarvoor kiezen vanuit hun passie en capaciteiten. Maar niet wegens een gebrek aan schoolse vaardigheden of motivatie. Daaraan kan gewerkt worden.”
Onderwijs is de belangrijkste missie van Kilalo, maar de groep organiseert ook culturele activiteiten voor jongeren van Afrikaanse origine. Dat blijkt noodzakelijk, want veel jongeren vallen er zo’n beetje tussenuit. “Vaak worstelen jongeren met hun dubbele identiteit”, weet Ekofo ook uit eigen ervaring. “De culturele verwachtingen thuis botsen soms met die van de samenleving. Of het een vloek of een zegen is, hangt af van hoe je ermee omgaat. We willen jongeren helpen die dubbele identiteit niet als een belemmering te ervaren, maar als een verrijking.”
Lees het volledige interview met Sandrine Ekofo deze week in Tertio.
Proefnummer of abonnement: www.tertio.be