“Mijn inspiratie haal ik uit de mens die voor me zit”, zegt Tom Declercq, huisarts in een Gentse groepspraktijk en tot voor kort praktijkassistent aan de Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg van de UGent. In Tertio nr. 1.162 van 18/5/’22 vertelt hij over de alledaagse helden die hem inspireren en houdt hij een pleidooi voor meer mildheid en verbinding. "In wezen zijn wij mensen allemaal gelijk", stelt hij.
“Het spectrum aan ziektebeelden dat je in het huisartsenberoep te zien krijgt, dekt een brede lading aan klachten. Sommige daarvan zijn strikt lichamelijk, andere puur psychologisch en vaak gaat het om een combinatie van beide. Onze sterkte als huisarts ligt in het biopsychosociale model dat we hanteren: we bekijken de mens als geheel en plaatsen medische klachten in hun bredere context. Ik stel wel vast dat er rond geestelijke gezondheidszorg nog steeds een taboe hangt.
We leven in een samenleving die hoge eisen stelt, ook aan huisartsen. Ik probeer aan de studenten mee te geven dat ze mild moeten zijn voor zichzelf. We moeten de best mogelijke zorg bieden, maar we moeten geen Superman zijn. ‘Goed is goed genoeg’, druk ik hen op het hart. Overdreven perfectionisme zorgt er immers voor dat mensen onderuit gaan. We moeten niet alleen mild kijken naar onszelf, maar ook – en zonder oordeel – naar anderen. Mensen hebben soms veel meegemaakt in het leven en vaak is er een reden waarom ze zijn zoals ze zijn. Laten we daarom met de patiënt verder bouwen op wat wel goed loopt en gebruikmaken van zijn of haar aanwezige talenten en mogelijkheden. In deze moeilijke omstandigheden van pandemie, onbetaalbare energieprijzen, klimaatcrisis en oorlog is het belangrijk dat we elkaar met humor en veerkracht ondersteunen.
We willen vaak snel resultaat zien, maar het leven is zoals bosbouw. Daar rekenen we in decennia, niet in dagen. We horen soms dat er veel onverschilligheid is, maar ik zie in mijn praktijk iets anders: een krasse 90’er die jarenlang witloof heeft gekweekt en nu al jaren liefdevol voor zijn dementerende partner zorgt. Of een dochter die geduldig de talrijke telefoontjes van haar moeder verdraagt en er zo voor zorgt dat die hoogbejaarde vrouw thuis kan blijven wonen. Dat zijn de verhalen van kleine helden die de krant niet halen.”
Lees hier het integrale artikel: https://shrtm.nu/zcbq
Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be