“Als ze nog naar de mis gaan, kunnen velen met de woorden van het Credo meestal niets meer aanvangen.” Dat stelt Anselm Grün. Zijn jongste boek, Dragende woorden, over het geheim van de belijdenis dient als onze gids voor een verkenning rond het Credo. Horen we die oude tekst echt nog op te zeggen? Belijden we die woorden bewust? Zijn ze een teken van “goed gelovig” zijn of net van goedgelovigheid?
Beeld voor beeld ontleedt benedictijn Anselm Grün de geloofsbelijdenis. “Geloof die woorden niet simpelweg. Vecht ermee, tot ze voor ons woorden van leven en van heling worden.”
“Het gaat niet om formules; Christus is de essentie. Ik vind het heel belangrijk daarover te getuigen”, onderstreept academicus Vincent Hanssens (UCL). Of symbolische taal een dergelijk levend, groeiend geloof treffend vat, laat de auteur van Le Credo est-il encore crédible? finaal in het midden.
“Meer receptieve en minder claimende geloofsopvattingen dateren van Friedrich Schleiermacher”, geeft Dick Wursten mee. Termen uit de geloofsbelijdenis tonen volgens deze dominee aan hoe het geloof draait rond lijf, leden… en de kracht van je overtuiging.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.