De politieke partijen in Franstalig België, uitgezonderd de communistische PTB, zitten in een malaise en de heruitgave van de regering-Michel, na de parlementsverkiezingen van 2019, is onwaarschijnlijk. Dat zeggen Franstalige journalisten en deskundigen die het politieke reilen en zeilen van nabij volgen, in interviews met Tertio, dat deze zomer op bezoek gaat in het zuiden van het land.
De politieke analisten Vincent Rocour van La Libre Belgique, Véronique Lamquin van Le Soir en Olivier Mouton van het weekblad Le Vif wijzen erop dat de PS in de peilingen fors verliest en dat de MR, het cdH en Ecolo daar niet van profiteren; alleen de PTB scoort goed. Samen met Jean Faniel, hoofd van het studiecentrum voor sociale en politieke kwesties CRISP, leggen ze uit dat de PS moeilijk voluit kan gaan in haar federale oppositierol omdat ex-premier Elio Di Rupo opnieuw partijvoorzitter is, de regering-Michel voortbouwt op diens regeerwerk en de socialisten onder de taalgrens mee regeren. Binnen de PS is er kritiek op de partijleider en sommigen zien Waals minister-president Paul Magnette de fakkel van Di Rupo over te nemen.
In de MR zijn de wonden van de strijd tussen de clans Michel en Reynders nog niet geheeld en Ecolo probeert na de uppercut die ze bij de jongste verkiezingen kreeg, opnieuw recht te klauteren met een nieuw duoleiderschap, die een voorzichtige linkse koers vaart en vooral focust op milieudossiers. Het cdH zag Joëlle Milquet gaan; het gerecht zit haar op de hielen omdat ze kabinetsmedewerkers voor haar verkiezingscampagne zou hebben ingeschakeld. De partij moet zich heruitvinden en slaagt daar niet echt in.
Het is voor de politieke waarnemers in zo’n context onwaarschijnlijk dat de regering-Michel na de parlementsverkiezingen van 2019 voort kan regeren. Filosoof Vincent de Coorebyter van de Université Libre de Bruxelles , deskundig in sociale filosofie en hedendaagse politiek, zegt het onomwonden: “De MR als enige Franstalige partij in de federale regering is een ‘ongeluk’. Dat gebeurt geen tweede keer. Stabiliteit kenmerkt de politiek in Franstalig België.”
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.