De Thomas-website en de godsdienstinspectie secundair onderwijs slaan de handen in elkaar om het beroep van godsdienstleraar te promoten. Vanaf 1 maart vind je via een nieuwe website de getuigenissen van vijftien godsdienstleerkrachten. Een van de vijftien is Stijn Lievens, godsdienstleraar in het gemeenschapsonderwijs in Maldegem. Tertio nr. 1.098 van 24/2/’20 brengt zijn verhaal. Als zij-instromer ziet hij zichzelf als een atypische leerkracht godsdienst.
“Altijd al had ik het gevoel dat vakjes niet aan mij besteed zijn. Ik ben nu wel leerkracht godsdienst, maar oorspronkelijk studeerde ik antropologie. Al op jonge leeftijd kreeg mijn vader kanker. Hij is daar nog steeds zeer ziek van. Ook mijn zus werd ziek. Zij liet een man en drie jonge kinderen achter. Hoewel mijn geloof door die gebeurtenissen ferme deuken kreeg, groeide ik toch op in een omgeving waarin we altijd zijn blijven geloven dat liefde het laatste woord heeft. ‘Liefde overwint alles’, staat er te lezen op het graf van mijn zus. Die harde realiteit probeer ik nooit te verbloemen en maakt me mee tot de godsdienstleerkracht die ik ben. Altijd vertrouw ik erop dat wanneer liefde concreet wordt, er iets moois uitkomt. Om wat buiten mijn bereik ligt, hoef ik mij geen zorgen te maken. Zo heb ik altijd geredeneerd. Uiteindelijk valt alles wel in zijn plooi.
Een leerkracht is als een tuinier. Je hebt bepaalde voorschriften om planten te doen groeien, maar je moet ze ook aandacht schenken. Dat geldt ook voor lesgeven. Als je vertrekt vanuit de leerlingen, is de enige vraag die telt, wat er nodig is om hen te doen groeien. Daarom is het belangrijk naar hen te luisteren. Je stapt als leerkracht met een halfvol glas een klaslokaal binnen om hen te helpen in hun zoekproces. Maar leerlingen moeten evengoed hun glas kunnen delen. Die wederzijdse kruisbestuiving verrijkt het lesgebeuren.
Lees hier het volledige artikel: https://shrtm.nu/9dwa
Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be