“Niet verdoemen maar hoop geven” | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Tertio

Tertio

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Neem een abonnement Bezoek onze website
(c) EVL © http://bit.ly/2tR50va

“Niet verdoemen maar hoop geven”

icon-icon-blog
Gepubliceerd op dinsdag 27 juni 2017 - 11:51
Afdrukken

“Paus Franciscus heeft de kerkelijke leer niet veranderd, wel onze pastorale aanpak. Permanent begeleiden en samen op weg gaan vanuit een barmhartige houding moet in alle omstandigheden onze methode worden. Zelf heb ik daarbij steeds Rembrandts Terugkeer van de verloren zoon voor ogen”, zegt kardinaal Kevin Farrell, de voorzitter van het nieuwe Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven, in een exclusief gesprek met Tertio (editie van woensdag 28 juni 2017).

“Van de prille conceptie tot de dood verdedigt de kerk het menselijke leven en verzet ze zich tegen discriminerende wetten die de ontwikkeling van het leven in de weg staan. In een liberale, seculiere context is het moeilijk niet over te komen als cultural warriors. We kunnen immers niet anders dan klaar en duidelijk ons standpunt te geven en vanuit onze visie sommige zaken te veroordelen. Soms moet je wel die culturele oorlog aangaan. Abortus en euthanasie zijn altijd wrong, wrong, wrong. Maar als iemand toch iets ergs deed, is er dan geen vergiffenis of barmhartigheid meer? In mijn kamer prijkt een kopie van Rembrandts schilderij van de vader die zijn verloren zoon ontvangt. Dat is voor mij het antwoord en ik hou het altijd voor ogen. Is die parabel niet voor iedereen geldig? En zijn we niet allemaal zondaars die fouten maken? Laten we nederig zijn. De enige zonder zonde die de autoriteit had om de vrouw te stenigen (Johannes 8, 3-11), wat deed Hij? Jezus schreef in het zand. Dat behoeft geen verdere uitleg. I rest my case”, zegt kardinaal Kevin Farrell.

“We moeten al te radicale posities vermijden. Ik las net nog een boek dat pleit om terug een kleine kerk van overtuigden te worden. Dat is niet de oplossing en dat kunnen we ook niet maken. Jezus heeft ons niet uit de wereld weggeroepen om ons af te zonderen van de rest, maar zendt ons juist in de wereld (Johannes 17). In Washington kwamen er op het bisdom behoorlijk wat brieven aan met verzoeken om deze of gene te excommuniceren. Sorry, maar de kerk is gesticht voor de zondaars en daarvoor stierf Christus. Hij ging net op zoek naar het verloren schaap. Jezus gooit de zondaars niet buiten, Hij gaat er achterna of wacht hen op. Merk trouwens op dat aan de overspelige vrouw of de verloren zoon geen enkele vraag werd gesteld. Hun berouw was voldoende voor de vergiffenis. Er was meteen feest. Wees blij omdat wie verloren was, terug is. We mogen die verhalen niet vergeten. We moeten het kwaad blijven veroordelen, maar we moeten er ook iets aan doen en de mensen in kwestie nabij zijn. We mogen ideologie en geloof niet met elkaar verwarren. Het evangelie is duidelijk anders.”

Lees hier een fragment uit het interview: http://bit.ly/2tR50va

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Gepubliceerd door

Tertio

Meer

Blog

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook