Fernand Huts, de flamboyante topman van Katoen Natie en Indaver, groeit als kunstverzamelaar en -mecenas steeds meer uit tot dé Vlaamse kunstpaus. Hij trekt 8,12 miljoen uit voor kunstprojecten, kocht onlangs een unieke Rubens-tekening en is de drijvende kracht achter de grootse expo Voor God en Geld. Gouden tijd van de Zuidelijke Nederlanden die weldra in Gent begint. Wat bezielt en passioneert deze ondernemer?
“Ik doe zaken op basis van ethische principes die ik meekreeg vanuit de christelijke moraal. In mijn opvoeding was het katholieke nog dominant. Jaarlijks gingen we met de familie op bedevaart naar Scherpenheuvel en op school was er dagelijks een mis. Nu ben ik niet meer praktiserend, tenzij op grote feesten en bij overgangsrituelen. Al onze kleinkinderen zijn gedoopt. Daar hechten we in onze familie belang aan. Op reis bezoeken we zeker de kerken en de kloosters. Cultuur en religie hangen sterk samen. Ik voel me goed in onze christelijke cultuur, maar de geloofsbeleving gebeurt niet meer per se in de kerk”, vertelt Fernand Huts aan Tertio.
Hij is gefascineerd door de Vlaamse cultuur en wil die met de nodige fierheid uitdragen. “Ik tracht mijn leven zo goed mogelijk in te richten en mijn deugdzaamheid ligt in het creëren van economische en maatschappelijke meerwaarde. Ik hoop dat wat ik doe onze samenleving en onze cultuur ten goede komt”, zegt de ondernemer. Hij besluit: “Het zijn de economische verwezenlijkingen die in Vlaanderen welvaart en cultuur brachten. Economie is en blijft de motor van een samenleving. Maar voor een leefbare samenleving zijn kunst en cultuur van groot belang want ze versterken het sociale weefsel. Daarom ijver ik voor economische én culturele meerwaarde die de uitstraling van Vlaanderen versterken.”
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.