“Onrust en verwarring zijn onvermijdelijk ons deel”, betoogt de Franse academicus Thierry de Montbrial in Tertio nr. 942 van 28/2/’18 verwijzend naar zijn jongste boek Vivre le temps des troubles. Als boegbeeld van het Institut français des relations internationales (IFRI) voert hij zijn lezers van de “Groote Oorlog” naar ons onpeilbare heden. “Internationale betrekkingen zijn nauwelijks te begrijpen zonder de factor religie.”
“Doorgaans verstrijkt de tijd onmerkbaar, zoals tektonische platen geruisloos schuiven. Nu tekenen zich evenwel trends af die burgers als een aardschok ervaren”, vertelt Thierry de Montbrial. “Zo versnelt de technologische innovatie dermate dat we stilaan een andere werkelijkheid binnentreden waar robotisering sommigen een prinselijk bestaan garandeert maar anderen overbodig maakt. Het klimaat verandert eveneens met een verontrustende snelheid. Volgens deskundigen leven we door de menselijke impact zelfs in het ‘Antropoceen’. Te midden van al die zorgwekkende geluiden gaan bovendien zekerheden uit het recente verleden verloren. Ideologieën hebben hun geloofwaardigheid verloren en de welvaartsstaat schijnt bedreigd. De jongste wensdroom – economisch neoliberalisme over de hele wereld gestoeld op een liberale democratie voor allen – is nog eerder losgelaten dan die vorige illusie, het communisme.”
“Over waarden groeit intussen wereldwijd hoegenaamd geen consensus”, vindt de Franse econoom. “Wat geeft Europeanen het recht hun ethische visies in andere landen te propageren, bijvoorbeeld inzake ‘veilige zwangerschapsafbrekingen’? Waarop baseren Amerikanen zich die hun democratie exporteren? Zelfs indien westerlingen zichzelf percipiëren als verlichte voorlopers in bepaalde kwesties, blijft het paternalistisch om onze systemen en praktijken op te leggen.”
Abonneer of vraag een proefnummer aan via www.tertio.be