Blase Cupich is aartsbisschop van Chicago sinds 2014 – één van paus Franciscus’ eerste belangrijke benoemingen in de VS. Afgelopen november werd hij tot kardinaal gecreëerd. Tertio kon de kerkleider met Kroatische roots exclusief interviewen over de actuele politieke toestand in zijn land en de wijze waarop de kerk zich volgens hem daar het beste kan in opstellen.
De VS kozen hun nieuwe president na een bitse campagne. Dat legde de polarisatie en de diepe breuklijnen in het land bloot. Hoe kijkt de aartsbisschop van Chicago daarop terug? “Elke verkiezing toont de scheidingen in een samenleving. Nu is het ieders opdracht te werken aan het algemeen belang, de verdeeldheid in de samenleving en in onze kerk weer te overwinnen en sterker te beklemtonen wat ons verenigt dan wat ons scheidt. We leven in een democratie en de mensen hebben zich uitgesproken over het leiderschap dat ze willen. Nu is het niet het moment om elkaar als de winnaars of de verliezers te zien, maar wel als medeburgers die respect dienen te hebben voor hen die nu de leiding hebben; die samen de handen in elkaar slaan om de samenleving op te bouwen, te beginnen bij de verdediging en de bescherming van de zwaksten en de minsten onder ons; die hun diepe overtuigingen en waarden hooghouden en die zo handelen dat ze een mooie erfenis nalaten aan de volgende generatie door als volwassenen de enorme uitdagingen van onze tijd aan te pakken op een goede manier. Ik kan niet genoeg het belang beklemtonen van de waarde van ons getuigenis tegenover jongeren. Het komt eropaan hen een voorbeeld te geven van correct volwassen gedrag”, antwoordt Blase Cupich.
“Toen paus Franciscus in september 2015 de VS bezocht, trof het me enorm dat hij ons land binnenkwam als een migrant (door vanuit Cuba naar de VS te reizen, bootste hij de tocht na van veel Latino’s die naar de States migreren, nvdr). Ook in zijn speech in het Amerikaanse Congres voor de leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gaf hij aan trots te zijn op zijn migrantenachtergrond”, vervolgt hij. “Ik hoop dat zijn krachtig gebaar en die woorden alle migranten bemoedigden. Tegelijk hebben ze hopelijk alle Amerikanen eraan herinnerd dat nieuwkomers een groot geschenk voor ons zijn en altijd een bron van vreugde zouden moeten zijn, net zoals de komst van de paus naar de VS dat was. Haar hele geschiedenis door werden de VS verrijkt door migranten. In vele opzichten is Amerika een land van migranten. Mannen en vrouwen kwamen steeds weer naar deze gebieden op zoek naar een beter leven voor hun familie. Zij zijn een deel van de Amerikaanse geschiedenis. Hun ervaringen kleuren onze identiteit en beïnvloeden wie we zijn als volk. Dat mogen we nooit vergeten. We hoeven geen schrik te hebben voor de migranten en de vluchtelingen. Ze verrijken juist ons land.”
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.