“Door het contrast met de religieuze identiteit van vluchtelingen blijkt men zich vast te klampen aan de culturele wortels.” Dat schrijft bijzonder hoogleraar christelijke pedagogiek Bram de Muynck (Theologische Universiteit Apeldoorn). In een essay over de verbinding tussen geëngageerd christen zijn en verantwoordelijk burgerschap stelt hij dat christenen in de eerste plaats moeten leren vanuit hun minderheidspositie goed te doen in hun context.
De Muynck vraagt zich af hoe we dat in ons dagelijkse leven concreet ervaren. Hij beschrijft hoe de westerse samenleving omgaat met de “grote instroom van vluchtelingen die voor een belangrijk deel islamaanhangers zijn.” Mensen van hier klampen zich vast aan de culturele wortels. “Geert Wilders schermt tegen de islam met een beroep op de joods-christelijke wortels van onze cultuur”, legt de academicus uit. “De geseculariseerde meerderheid staat dan ineens niet meer veraf van de religieuze minderheid.”
“Maar ook het omgekeerde gebeurt”, geeft de Muynck aan. “Geëngageerde christenen voelen zich ineens vooral Vlamingen of Nederlanders. ‘The sense of belonging’ gaat niet eerst uit naar een gezamenlijk gedeeld geloof, maar naar het volk en de natie.”
We trekken ons terug in religieuze of nationale identiteit, poneert de hoogleraar. “Beide perken onze bereidheid tot barmhartigheid en broederschap in voor hen die ons vreemd zijn. In het ene geval hebben we te weinig innerlijke ruimte om het leed van de ander aan te trekken. In het andere geval zijn we te veel bezig met de zorg om ons economische en sociale welzijn.”
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.