“Zingeving is belangrijk voor de mens en het contact met andere levensbeschouwingen maakt ons vrijer. Maar religie moet wel wijken als ze in botsing komt met onze basiswaarden.” Dat zegt Vlaams parlementslid en burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) in een gesprek met Tertio.
“De ontmoeting met andere overtuigingen, politieke en religieuze, houdt een mens een spiegel voor waardoor hij zijn ideeën kan verdiepen en eventueel veranderen. Dat maakt iemand rijker en sterker. Mensen hebben veel identiteiten. Ikzelf ben Vlaming, Mechelaar, vader, jurist, liberaal enzovoort. Het komt er in een gemeenschap op aan in te zetten op de identiteit die mensen delen. In mijn stad is dat Mechelaar zijn. De gemeenschappelijke identiteit naar boven halen, is niet gemakkelijk, maar het is zeker doenbaar”, vertelt Bart Somers.
Levensbeschouwelijke diversiteit ziet hij als iets positiefs, “maar er zijn basisafspraken en -waarden die voor iedereen gelden, zoals onze fundamentele rechten en vrijheden, de gelijkheid van man en vrouw, de scheiding tussen kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting. En niet te vergeten: het non-discriminatiebeginsel – het uitschakelen van racisme en discriminatie –, dat misschien wel de belangrijkste waarde is en samenhangt met het individualisme.”
“We spreken wel degelijk over basiswaarden, die de voorwaarde zijn voor onze vrijheid en verschil mogelijk maken. Daarom dien je ze niet uit te breiden naar van alles en nog wat, kleding en eten bijvoorbeeld. Je mag ze bovendien niet gebruiken als instrument tegen groepen, want dan duw je ze tegen de muur en plooien ze op zichzelf terug. Zoek wegen om de emancipatie echt te versterken, bijvoorbeeld langs rolmodellen”, poneert de liberaal. “Een verbod op het dragen van een hoofddoek is een heikele kwestie, maar voor mij is zo’n verbod enkel nodig als de sociale druk zo groot is dat vrouwen zich verplicht voelen er een te dragen. De basiswaarden waarover ik het heb, wegen zwaarder door dan de religie en als die ermee botst, dient ze in te binden. Maar je moet die botsing niet zoeken en aanvaarden dan anderen anders zijn. Het onderwijs dient die basiswaarden mee te geven en ik ben geen voorstander om levensbeschouwing buiten de schoolmuren te houden.”
Somers heeft het voorts over de katholieke dialoogschool, het onverdoofd slachten, de neutraliteit van de staat, de plaats van de islam in onze samenleving, Europa.
Lees het hele interview in Tertio van deze week.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.