Bevrijder van Brussel, zakenman en politicus Yves du Monceau toonde zich een man van vele oorlogen. Ook bij de oprichting van universiteitsstad Louvain-la-Neuve ging hij voorop in de strijd. Zijn biograaf Christian Laporte (archieffoto midden) vertelt in Tertio’s zomerreeks over Franstalig België hoe dat ambitieuze project de revival van een hele regio inluidde.
“Wijlen Yves du Monceau (foto links) gedroeg zich nooit als een soort kasteelheer. In de beleving van zijn omgeving bleef hij gewoon de ‘gamin du Stimont’. Een bijnaam die refereerde aan het gehucht in Ottignies waar deze graaf zijn schoolcarrière aanvatte bij kinderen van gewone afkomst”, vertelt Christian Laporte. De journalist van La Libre Belgique en waarnemer van zowel kerk, hof als politiek bracht een interviewboek met hem uit. De biografie van een kleurrijke figuur die in 90 jaar genoeg beleefde voor meerdere mensenlevens. “Deze avontuurlijke kant erfde Du Monceau van zijn ouders, twee verwoede kolonialen”, verklaart de auteur. “Zoonlief leefde langere periodes ver van hen verwijderd, vooral aan de abdijschool van Maredsous. Deze gedwongen zelfstandigheid kwam hem vervolgens ten goede; hieraan hield hij zijn ijzeren wilskracht over.”
Het paviljoen van de Heilige Stoel op Expo 58 maakt hij tot een succes. Maar zijn hart klopte het meest voor de gemeente Ottignies, waarvan hij in 1959 burgemeester werd. “Van meet af aan koesterde Du Monceau er grootse plannen. De burgervader hoopte het toen nog bescheiden knooppunt van spoorlijnen meer allure te geven, in navolging van Rixensart of Genval in die tijd”, vertelt Laporte. “Daartoe bepleitte hij de bouw van het ziekenhuis Clinique Saint-Pierre. Zijn grootste krachttoer vormde echter Louvain-la-Neuve, de nagelnieuwe universiteitsstad waar hij de UCL onderdak verleende. Met dank aan zijn politieke feeling en relaties met Vlaamse christendemocraten besefte de politicus hoe kreten à la ‘Walen buiten’ in Leuven vast niet meer verstomden. Een alternatieve locatie drong zich op en hij zag zijn kans schoon.”
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.