“De Brexit reduceren tot een nationalistische reflex is de waarheid geweld aandoen”, meent Laetitia Strauch-Bonart. Tertio trok naar Londen voor een gesprek met de Franse filosofe over Brits conservatisme en Donald Trump.
“Groot-Brittannië en het Britse conservatisme fascineren me”, vertelt Strauch-Bonart. “Dat denken is geworteld in de geschiedenis van het land, maar tegelijk heel open op de wereld. Indien Engelsen zichzelf als wereldburgers beschouwen, is dat precies een onderdeel van hun rijke traditie. Hier in Londen bestaat geen noodzakelijke paradox tussen de eigen nationaliteit en een internationale gerichtheid. Brits patriottisme en internationalisme gaan hand in hand. Zoiets geldt wellicht niet voor iedereen – het is vooral de middenklasse die zo denkt – en evenmin voor alle Engelse steden, maar in de hoofdstad vind je duidelijk de openheid die een eiland met een rijk maritiem en koloniaal verleden kenmerkt.”
De Amerikaanse presidentsverkiezingen plaatst Strauch-Bonart dan weer in een ruimer kader. “De geschiedenis leert dat wat in Amerika gebeurt zich doorgaans een decennium later ook in Europa voordoet. Misschien hebben wij binnen 15 jaar eveneens een ‘Donald’ die een vuist maakt tegen het ‘establishment’. In plaats van Amerikaanse kiezers te karikaturiseren, zouden we beter bestuderen wat de voedingsbodem is voor de opkomst van Donald Trump.”
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.