De verrijzenis is de kern van het godsgeloof, omdat het over grenzen voert. Volgens de rector van de KU Leuven is die de sleutel van het hele geloof. Tertio van 23/11 n° 876 brengt een voorpublicatie uit zijn jongste boek Tegentijds Eigendraads. Daarin bundelt de auteur zijn beste columns en opiniestukken van de afgelopen jaren. In dit boek heeft de rector het ook over zijn weg met God, zijn twijfels en worstelingen.
“Op twitter bestrijden veel mensen God. Ze doen dat in minder dan 140 tekens, waaruit vooral moet blijken dat God niet tegen het rationele oordeel van een doorsnee twitteraar is bestand. Dat bevreemdt mij. Waren Augustinus, Erasmus, Pascal en Montaigne dan minder begaafd dan de gemiddelde IT-technicus uit Waddinxveen? Er moet wat anders aan de hand zijn. Natuurlijk is er veel religieuze plausibiliteit verdwenen met de instorting van de zuilen in Nederland, of met de neergang van de katholieke kerk in Vlaanderen. Maar die verklaring volstaat niet. Mensen geven hun geloof enkel op als ze er een ander voor in de plaats krijgen. Er is altijd een horror vacui. De meeste mensen kunnen niet leven met twijfel en onzekerheid. Ze verdragen ook moeilijk de gedachte dat twijfel juist inherent is aan geloof, want wie niet twijfelt, rest enkel zekerheid, een begrip dat haaks staat op een religieuze attitude.”
“We mogen meer van God verwachten dan het herstel van wat verloren is gegaan. Met de vervulling van onze diepste dromen? Maar onze dromen zijn niet diep genoeg, omdat het ons nooit zal lukken God geheel te kennen. Met het niets, omdat er niets is dat dichter bij het alles staat? Doch God blijft niet rusten in de paradox, hij overstijgt die zonder de schoonheid ervan te doorbreken. De Verrijzenis brengt ons voorbij alles. Daarom gaat ze nooit voorbij. God is Verrijzenis.”
/ Rik Torfs, Tegentijds en eigendraads, Van Halewyck, Kalmthout, 312 blz. Bestellen kan via de Kerknet-shop.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.