Gelovige vrouwen en hun beleving van seksualiteit worden door de publieke opinie zwart-wit benaderd volgens doctoraatsonderzoeker Eline Huygens. In haar onderzoek naar jonge katholieke vrouwen die zich engageren binnen de kerk benadrukt ze telkens de diversiteit aan opinies en overstijgt ze de clichés. “Het onderscheid tussen progressief en conservatief is onhoudbaar”, stelt ze in een interview in Tertio nr. 1.111 van 26/05/’21.
Hoe vrouwen zich positioneren binnen religieuze tradities heeft Huygens altijd geboeid. “Toen ik begon met mijn doctoraat en aan mensen uitlegde dat ik onderzoek deed naar jonge katholieke vrouwen kreeg ik vaak de reactie: ‘Dat bestaat toch niet meer? Waar ga je hen vinden?’ Over het katholicisme heerst het vooroordeel dat alleen oudere mensen nog geloven. Maar er zijn nog voldoende jonge katholieken die zich engageren in de kerk, die aantallen worden onderschat.” Huygens geeft aan dat katholieke vrouwen desondanks nogal onzichtbaar zijn: “In het publiek debat gaat het vaak over moslima’s of joodse vrouwen. Het gaat weinig over katholicisme en als het er dan eens over gaat, dan zijn het vooral de mannen die aan bod komen. Ook de vrouwen waarmee ik sprak, zeiden: ‘wij zijn precies onzichtbaar’”.
Religie wordt in de publieke opinie wel eens vereenzelvigd met conservatieve opvattingen over de rol van vrouwen. Is de realiteit zo zwart-wit? “De termen conservatief en progressief zijn noch houdbaar, noch productief. In de relatief recente exhortatie Amoris Laetitia wordt er bijvoorbeeld scherpe kritiek geformuleerd op de seksualisering van de maatschappij, mensenhandel, vrouwenhandel en misbruik. De paus heeft zich daar ook meermaals over uitgesproken. Ook de vrouwen die ik spreek, veroordelen die omgang met vrouwen. Als je kijkt naar sommige feministische onderzoeken, zie je op dat vlak weinig verschil. In die zin kan je niet zeggen dat de kerk conservatief is. Ook het belang van milieu en ecologie en de bescherming van vluchtelingen wordt ter harte genomen door de kerk. Ik denk dat er soms meer gelijkenissen zijn tussen zogenaamd ‘progressieve’ en ‘conservatieve’ bewegingen dan mensen zouden denken. Wat betreft vrouwenrechten, vonden veel van de vrouwen die ik sprak net dat het katholicisme in wezen heel vrouwvriendelijk is. Ze maakten het onderscheid tussen de houding van de kerk als instituut en het evangelie. Ze wezen op hoe vrouwvriendelijk de figuren van Maria, Jezus of Maria Magdalena zijn. Jezus was in die tijd revolutionair in hoe hij sprak met en over vrouwen. De essentie blijft voor de vrouwen waarmee ik sprak het leven van Jezus en dat willen navolgen.”
Meer lezen? Vraag een gratis proefnummer aan of neem een abonnement.