Mexicaans onderzoeker Luis Martínez Andrade (UCL) laat een verrassend geluid horen, vooral omdat hij bij zijn godsdienstsociologisch onderzoek de bevrijdingstheologie betrekt. Tertio zocht hem op in de aanloop naar een colloquium over vijftig jaar “Populorum Progressio”.
“Er zijn nogal wat overeenkomsten tussen de kritiek van bevrijdingstheologen op het ongebreidelde kapitalisme en de maatschappijkritiek van Duitse filosofen als Walter Benjamin”, stelt Martínez. “Benjamin noemde in de jaren 1930 het kapitalisme onverkort een religie, met het geld als nieuwe godheid en met eigen riten.”
Volgens de onderzoeker legde ook Max Weber al verbanden tussen religie en kapitalisme. “Weber vond het interessant te zoeken hoe het kapitalisme inging tegen de waarden van de monotheïstische godsdiensten”, legt Martínez uit. “Gemeenschapszin werd vervangen door individualisme en winst.”
Een doorgedreven vorm van nieuwe riten ziet Martínez in de omgang met kapitaal. “In Latijns-Amerika gaan burgers elk weekend naar het koopcentrum, waar men kan eten, rondlopen en waren kopen. Je kan het gerust de eredienst van het kapitalisme noemen.” Met het koopcentrum als nieuwe tempel.
Lees het volledige interview met Luis Martínez Andrade deze week in Tertio.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.