De crisis heeft al meer dan 200.000 Grieken hun land doen verlaten. Velen van hen zijn jong en hoogopgeleid. Griekenland heeft daardoor een dubbel migratieprobleem: dat van de inwijkelingen en dat van de twee procent van zijn bevolking die naar het buitenland vertrok. Tertio ging poolshoogte nemen in Athene en Thessaloniki.
Andere catastrofes hebben Griekenland al een tijdje van de actualiteitsradar doen verdwijnen, maar de moeilijkheden zijn daar allerminst van de baan. Behalve diepe ontgoocheling na meer dan een jaar links bewind van Syriza, onder premier Alexis Tsipras, heerst er onder de Griekse bevolking een sterk gevoel dat Europa het land in de steek laat. Dat was al zo sinds duidelijk werd dat Griekenland op weinig begrip moest rekenen bij de aanpak van de crisis, en de recente ontwikkelingen in de vluchtelingenkwestie hebben dat sentiment onder de Grieken alleen maar versterkt.
Het Griekse parlement heeft zondag nieuwe saneringsmaatregelen goedgekeurd. Het nieuwste saneringspakket volgt op dat van begin mei en al de vorige. Ze zijn bedoeld om kredieten los te weken van internationale geldschieters en van hen een kwijtschelding van schulden te verkrijgen. De recente maatregelen, die onder andere raken aan de pensioenen en de btw, zijn bijzonder onpopulair en dreigen nog meer mensen in de armoede te duwen. Die steeds meer om zich heen grijpende armoede deed solidariteitsacties ontstaan. “Veel mensen slagen er niet meer in simpelweg deftig voedsel op tafel te krijgen”, vertelt Bruno Tersago. Hij liet vijftien jaar geleden België achter zich om zich in Athene te vestigen.
Een van de meest recente studies, uitgevoerd door de Unie van Beroeps- en Ambachtslui en van Handelaars van Griekenland, schets een onthutsend beeld van het dagelijkse leven in Griekenland. Enkele cijfers op een rij: zo'n 36 procent van de Griekse gezinnen moet het stellen met minder dan tienduizend euro per jaar; vijftien procent geeft aan dat hun inkomen niet voldoet om in alle basisbehoeften te voorzien; meer dan de helft heeft problemen om de verwarming te betalen. In een miljoen gezinnen is ten minste één lid werkloos en van alle werklozen in tachtig procent langdurig werkloos. Ten minste 120.000 gezinnen doen een beroep op de voedselbanken of op de voedselkaarten van de overheid
De gezondheidszorg kreeg rake klappen en dat proberen ze op te vangen in bijvoorbeeld de Solidariteitskliniek van Thessaloniki. Arts Theodoris Zdukos legt aan Tertio uit dat ze eerstelijnsgezondheidszorg verschaffen en dat ze door te betogen vaak ziekenhuizen dwingen patiënten op te nemen die dat niet kunnen betalen.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.