De faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven ontwikkelde in samenwerking met negen Europese partners het lessenpakket Educ8 gefinancierd door de Europese commissie. Dat wil middelbare scholieren sensibiliseren voor radicale religieuze en levensbeschouwelijke overtuigingen, zowel binnen het eigen geloof als in het kijken naar andere godsdiensten.
Het Europese project Educ8 ontwikkelde didactische pakketten om jongeren te sensibiliseren voor religieuze polarisering en radicalisering. Interlevensbeschouwelijke dialoog en -competenties staan er centraal. Voor de faculteit Theologie van de KU Leuven werkten Elies Van Noten (1995) en Leen Deflem (1995) onder begeleiding van professor Didier Pollefeyt de modules uit over het katholicisme.
Open houding
“We willen jongeren op een toegankelijke manier een open houding bijbrengen waarbij verschillende interpretaties van religie mogelijk zijn”, licht Van Noten toe. Deflem vult aan dat ze daarbij niet met de vinger wijzen naar een religieuze traditie: “Ons project vertrekt van het idee dat in elke religie radicale of gevaarlijke ideeën kunnen ontstaan. Maar elke religie heeft ook zelf de kracht om de gewelddadige interpretatie ervan onder kritiek te plaatsen”.
Identiteit zoeken
De lesmodules zijn bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Dat is niet toevallig, merkt Van Noten op: “Op die leeftijd gaan jongeren op zoek naar hun identiteit en levensbeschouwing speelt daarin een rol. Ze zijn dan nog sterk beïnvloedbaar. Dat is zeker vandaag relevant, wanneer polariserende meningen voortdurend de ronde doen op sociale media”. De lespakketten bieden een weerwoord tegen clichés over religie. Hoewel ze binnen verschillende lessen geïmplementeerd kunnen worden, zijn ze in de eerste plaats bedoeld voor de godsdienstlessen. “Leerkrachten van het confessioneel onderwijs kunnen vanuit hun eigen gezag aan jongeren tonen wat een open interpretatie van hun geloof is. Voor leerlingen kan dat net meer betekenen als ze het horen van iemand binnen hun traditie.” Daarnaast stipt de onderzoeker aan dat de modules ook passen binnen het nieuwe vak interlevensbeschouwelijke dialoog dat dit schooljaar bij enkele pilootscholen in het gemeenschapsonderwijs wordt uitgetest.
Lees hier gratis het integrale artikel: https://shrtm.nu/wKld
Vraag een gratis proefabonnement aan of neem een abonnement.