“Overheersend politiek discours tast solidariteit aan”
Het is een schande hoe politici allerlei ideetjes lanceren over de naar de deelstaten overgehevelde kinderbijslagen. Dat vindt christelijk vakbondsboegbeeld Luc Cortebeeck in zijn kerstinterview met Tertio. Hij gaat akkoord met de aanpassing van het systeem, dat voor hem wel voldoende stabiliteit moet kennen om geloofwaardig te zijn. “Het tegendeel vernietigt het stelsel en de solidariteitsgedachte. Het bewustzijn moet opnieuw groter worden dat werknemers en werkgevers het grootste deel betalen van het stelsel van sociale zekerheid. De bedragen die het uitkeert, zijn geen cadeaus”, benadrukt Cortebeeck. Hij hekelt dat de richting die de heersende politieke partijen hebben gekozen “de solidariteit aantast”.
Luc Cortebeeck heeft het, naast zijn bespiegelingen over de Belgische situatie, over zijn vrijwilligerswerk als vicevoorzitter van de raad van bestuur van de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève.
“Verbondenheid vormt hart van economie”
Elena Lasida, als directeur van de masteropleiding Solidaire Economie verbonden aan de Faculté de Sciences Sociales et Économiques van het Institut Catholique de Paris (ICP), zit op een gelijkaardige golflengte als Cortebeeck wanneer ze in haar kerstinterview met Tertio zegt dat verbondenheid het hart van de economie is. “Economie is een manier om over het leven na te denken. Het gaat niet enkel over financiële cijfers, productie en consumptie. Economie vertelt ons hoe ons dagelijkse leven zich afspeelt. Ik kan het verschil met het grotere geheel niet maken. De kans tot verbondenheid in de economie of in de maatschappij: voor mij is dat hetzelfde. De crisis vandaag is de ideale gelegenheid om economie opnieuw over het leven en relaties te laten gaan. Dat is immers de menselijke natuur.”
Elena Lasida vertelt ook over haar zoektocht naar de coherentie tussen economie en theologie.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.