Meer nodig dan we denken
Vandaag verschijnt het jaarrapport van de katholieke Kerk in België. Wie het doorbladert, krijgt allerminst de indruk van een zieltogende Kerk. De krachtige start met vele initiatieven voor de Oekraïense vluchtelingen zet de toon: de christelijke gemeenschap in België blijft een belangrijke motor van solidariteit. Die baseline van levende gemeenschap doordesemt het rapport. Met een evenwichtige mix van initiatieven biedt het een perspectief op de vele domeinen waarin de Kerk actief is. De cijfers, waar journalisten dol op zijn, zijn er uiteraard ook. Niet onverwacht evolueren we alsmaar sneller naar een Kerk die gedragen wordt door leken: het aantal actieve priesters duikt onder de duizend, dat zijn er dik zeshonderd minder dan leken met een mandaat, van wie het aantal in opleiding verdubbelt. We zien ook dat het doopsel een sterkhouder blijft: ongeveer een derde van de nieuwgeborenen ontvangt dit initiatiesacrament. Van een minderheidskerk kun je dus niet echt spreken.
Lees verder: https://tertio.be/meer-nodig-dan-we-denken/
“Het vak godsdienst heeft filosofie nodig”
De derde donderdag van november, dit jaar op 16 november, is de Werelddag voor de Filosofie. Filosofie breekt steeds meer uit de universiteitsmuren en heeft een belangrijke plek in de maatschappij, niet in het minst in het onderwijs. Griet Galle leidt toekomstige leraren filosofie op en werkte een didactisch model uit voor het vak. Ze ziet filosofie niet als een bedreiging voor het vak godsdienst: “Het zijn bondgenoten tegen de utilitaire tendens in het onderwijs.”
Lees verder: https://tertio.be/het-vak-godsdienst-heeft-filosofie-nodig/
Feminisme in Kerk en wereld
De Belgische bisschoppen wilden de priesterwijding openstellen voor vrouwen, maar zover zou Rome niet gaan op de synode over synodaliteit. Wel mochten vrouwen er voor de eerste keer stemmen. Ook benoemde paus Franciscus enkele vrouwen op topposities. Hoopgevend, maar is het baanbrekend?
Lees verder: https://tertio.be/feminisme-in-kerk-en-wereld/