Moraal zonder verhaal Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft dan toch ontslag genomen. De hele zaak vertelt iets over de moraal die we vandaag hanteren. Racisme en seksisme worden veroordeeld en bestraft met een soort heropvoedingsprogramma. De nieuwe moraal schreeuwt terechte verontwaardiging uit over de gekende feiten. Evenzeer stuitend is dat de partij niet van plan was Rousseau tot ontslag te dwingen omdat de wonderjongen Vooruit een verkiezingsoverwinning kon bezorgen. Nog fundamenteler is dat Rousseau in zijn ideeën over de samenleving en in zijn persoonlijke levensstijl – hij vond het in de dronken discussie nodig om over zijn inkomen op te scheppen – nauwelijks nog iets met socialisme vandoen heeft. Hij stapte mee in de neoliberale ideologie die ongelijkheid creëert en polarisatie in de hand werkt.
“Het religieuze analfabetisme in de media is grenzeloos” Antropoloog en dominicaan Johan Leman heeft in leven zijn keihard gewerkt rond gevoelige thema’s als migratie, racisme en gelijke kansen. Dat eiste zijn tol. Nu zoekt hij een nieuwe adem voor zijn spirituele en intellectuele leven. Ook hier laat hij – onder meer op zijn facebook pagina- van zich horen zoals in de recente discussie over Godvergeten. Hij heeft namelijk een broertje dood aan de religieuze ongeletterdheid en de intellectuele oneerlijkheid van menig opiniemaker.
Zorg moet primeren op veiligheid Zeven op tien mensen die in ons land de gevangenis verlaten komen opnieuw voor de rechter. Hoe kunnen we werk maken van een menselijke gevangenis en van re-integratie? Tertio vraagt het aan voormalig gevangenisdirecteur Luc Stas die pleit voor kleinschaligheid en zorg. We verkennen ook het project Prison Talk van BZN dat gevangenen een menselijk gelaat wil geven en hebben het over nieuwe initiatieven als transitiehuizen en herstel na delict.