De vraag achter de vraag
Het was al even stil rond euthanasie bij voltooid leven, tot CM-voorzitter Luc Van Gorp met een controversieel discours de bladblazer bovenhaalde. Zijn taal en economische logica wekten verontwaardiging bij vriend en vijand van de christelijke zuil. Velen erkennen de torenhoge zorgcrisis, maar geen kat die begrijpt waarom het discours zo rauw moest zijn. Het kan verleidelijk zijn prangende noden op te lossen met middelen die de homo economicus in een redelijk tijdsbestek kan aanvoeren. Maar laten we de cijferlogica toe in existentiële materie, dan schrapen we langzaam maar zeker ons laagje vernis van beschaving weg: dat wat ons ten allen tijde mens maakt. In die materie heeft pragmatisme geen recht van spreken. Als we ons mensbeeld niet bewaken, zullen op het eerste gezicht aannemelijke verschuivingen de ontmenselijking sluipend maar onomkeerbaar inzetten.
Lees verder: https://tertio.be/de-vraag-achter-de-vraag/
“Vanzelfsprekend is een roeping zo goed als nooit”
De roeping tot een religieus leven is een zeldzaam geworden verhaal van God met mensen. Wie kiest vandaag voor een religieus leven als priester, diaken of kloosterling? Hoe worden ze opgeleid, hoeveel zijn er, en wat maakt dat ze het volhouden? Tertio zoekt het voor u uit.
Lees verder: https://tertio.be/roepingen/
“Schrijven was geen verlangen, maar een drang”
Bart Moeyaert wordt dit jaar 60 en kan terugblikken op 40 jaar schrijverschap. Met Een ander leven gunt de gevierde schrijver het publiek een blik in zijn ziel. “Het boek is een poging om orde te scheppen in het verleden.”
Lees verder: https://tertio.be/schrijven-was-geen-verlangen-maar-een-drang/