“Je kunt in alle eerlijkheid zeggen dat de rechtstaat heel veel van de christelijke cultuur echoot. Zonder transcendent perspectief vallen de onvervreemdbare rechten en unieke waardigheid van mensen moeilijk te funderen. In tal van samenlevingen wordt dat idee niet begrepen. Mensen zijn eigenlijk vreselijk ongelijk en er zou alles voor te zeggen zijn een buitengewoon hiërarchische, ongelijke samenleving in te richten. Dat zou zelfs min of meer natuurlijk zijn. De reden dat – althans de meeste – westerlingen zo’n samenleving intuïtief verwerpen, heeft volgens mij veel te maken met de lange christelijke geschiedenis.”
Theoloog Stefan Paas belicht in Tertio nr. 1.036-1.037 van 18 december 2019 hoe het christendom ook als minderheid in een pluralistische samenleving een belangrijke bron van vitaliteit blijft.
Paas is een van de zes binnen- en buitenlandse denkers die aan het woord komen in de eindejaarsspecial van Tertio over het spanningsveld elitair-egalitair. Kunnen het volkse en het verhevene hand in hand gaan of niet? Kun je tegelijk de klemtoon leggen op excellentie en gelijke kansen? De redactie belicht dat actuele hete hangijzer vanuit diverse disciplines en invalshoeken.
Bent u benieuwd naar de spraakmakende interviews uit die special? Indien u geen abonnee bent, kunt u nog snel gebruikmaken van onze eindejaarsactie via www.tertio.be/eindejaarsactie-2019 of u kunt die special aanvragen als kennismakingsnummer via secretariaat@tertio.be