“Er zijn relatief weinig strips over belangrijke personen uit de kerkgeschiedenis.” Dat stelt Raymond Hausoul, scenarist van de pas verschenen strip over het leven van Maarten Luther. Samen met Michaël Verpeut (tekeningen) en Veerle Biesbrouck (inkleuring) creëerde hij “De klokkenluider van Wittenberg”.
“In 2017 herdenken we de 500ste verjaardag van de Reformatie”, legt Hausoul uit. “Daarom zagen we de meerwaarde het verhaal van Luther in een strip te gieten. Zo willen we graag de figuur van Luther bij een breed publiek bekend maken.”
De makers van het album combineren historisch-getrouwe weergave van gebouwen en personages met een vlot leesbaar verhaal. “Naast de verschillende hoogtepunten uit Luthers leven, kiezen we ook eerlijk voor de uitschuivers van de Reformatie”, zegt Hausoul. “Die gebeurden niet alleen in de katholieke kerk. Ook de Reformatie zelf kende haar negatieve bladzijden.”
Overigens is de aandacht voor Luther vanuit rooms-katholieke hoek een uitloper van de toenemende toenadering tussen protestanten en katholieken. “Dat groeit geleidelijk aan”, stelt Hausoul tevreden vast. “Al is het nog wat zoeken, toch merken we in de kerkbanken dat evangelische en katholieke christenen elkaars boeken beginnen te lezen. In evangelische kringen werden de boeken van Henri Nouwen en de Jezusboeken van Benedictus XVI goed onthaald. Katholieken maken dankbaar gebruik van evangelische Bijbeluitleggingen.”
Lees het volledige interview met Raymond Hausoul, Michaël Verpeut en Veerle Biesbrouck deze week in het Tertio-dossier. We hebben verder aandacht voor de historische achtergrond van de Reformatie en voor het pausbezoek n.a.v. de start van het herdenkingsjaar.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.