Het te vondeling leggen van een kind is tegenwoordig voorpaginanieuws. Eind vorige maand nog was er veel ophef rond een pasgeboren baby die in Amsterdam door zijn 17-jarige ouders gedumpt was in een ondergrondse vuilcontainer. In Antwerpen zorgde de vondst van een boreling in de hal van een appartementsgebouw begin maart 2019 voor opschudding.
De moeder van het kindje bleek nog nooit van de vondelingenschuif in Borgerhout te hebben gehoord. Sinds de opening van die schuif in september 2000 werden er 18 kindjes achtergelaten. Het achterlaten van een kind is strafbaar volgens artikel 423 van het Strafwetboek. Het inrichten van een vondelingenschuif is dat niet.
In ons land kunnen moeders hun baby alleen in Antwerpen in veilige omstandigheden achterlaten. De geplande opening van een tweede schuif in Evere wordt nog altijd tegengewerkt. “We zijn nog steeds in overleg met het gemeentebestuur, maar er worden allerlei drogredenen aangevoerd”, zegt Aline Duportail van de vzw Corvia in Tertio 1.100 van 10 maart. De vzw overweegt om het vondelingenluik in een andere Brusselse gemeente te openen die meer openstaat voor het project.
Een kind deponeren in de vondelingenschuif was in het verleden een courant verschijnsel, zoals blijkt uit het boek De vondelingen van Diane De Keyzer. Wie tijdens genealogisch onderzoek op een vondeling stuit, loopt meestal vast. Tertio ging desondanks op zoek naar de mogelijke ouders van een jongetje van een maand oud dat in februari 1835 in de schuif werd gelegd van het vondelingenhuis in de Antwerpse Sint-Rochusstraat. Een replica daarvan bevindt zich op de tentoonstelling Gevonden in het Antwerpse Maagdenhuis.