Tertio trok met de bisschop van Gent, Luc Van Looy, en met Missio zonet naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Twee onderwerpen domineren er het nieuws: de nakende presidentsverkiezing en de relatie met Noord-Korea. Wat het eerste betreft, is het zo goed als zeker dat de volgende president katholiek is. Bij het tweede thema overweegt vooral onzekerheid over hoe de situatie evolueert. In de editie van 3 mei gaat Tertio in op beide items.
Op 9 mei verkiezen de Zuid-Koreanen hun nieuwe president. Wie het hoogste aantal stemmen achter zich krijgt, is meteen verkozen. Er is geen stemplicht en de winnaar mag slechts één termijn van vijf jaar het land leiden. Al werden er vijftien kandidaturen ingediend, diverse recente peilingen maken duidelijk dat het een duel wordt tussen Moon Jae-in van de Minjoo Party – voorheen de Democratische Partij – en Ahn Cheol-soo van de People’s Party.
“Moon en Ahn zijn beiden rooms-katholiek, maar pakken daar in hun campagne niet mee uit. Alleen in onze katholieke media – het weekblad The Catholic Times en de radio, de tv en het weekblad van de Catholic Peace Broadcasting Corporation – en in katholieke kringen bekennen ze kleur”, vertellen journalisten in kwestie aan Tertio.
“De oecumenische dialoog staat zo goed als nergens in Korea. Protestanten en katholieken beschouwen er elkaar allereerst als concurrenten. Indien een presidentskandidaat zich uitdrukkelijk als katholiek zou profileren, dan keren de protestanten (19,7 procent van de bevolking, nvdr) zich wellicht tegen hem. Eigenlijk speelt geloof zo goed als geen zichtbare rol in de politiek en het valt af te wachten of het christendom de volgende president daadwerkelijk inspireert tot een ‘voorbeeldiger’ beleid.”
Tegelijk geven de collega’s toe dat christenen in Zuid-Korea meer geneigd zijn zich politiek te engageren dan bijvoorbeeld boeddhisten en het dus geen toeval is dat vroeger en nu veel politieke leiders van katholieke of protestantse huize zijn.
Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be