Missie vroeger en nu
De missieactiviteit vanuit België bereikte een hoogtepunt rond 1960. Ons land telde toen ruim 24.000 missionarissen. De populairste missielanden waren:
- in Afrika: Congo, Rwanda, Burundi en Zuid-Afrika
- in Azië: India, de Filippijnen en Japan
- in Latijns-Amerika: Brazilië, Venezuela en Chili
De meesten behoorden tot orden en congregaties als Scheut, Zusters van de Jacht, Witte Paters en Zusters, Jezuïeten, Salesianen en Zusters van Don Bosco, Missionarissen van het Heilig Hart, Oblaten en de Zusters Franciscanessen Missionarissen van Maria.
Na 1960 vielen de missionaire roepingen helemaal stil. Het was de tijd van dekolonisatie en van een vernieuwde kijk op andere godsdiensten en culturen na het Tweede Vaticaans Concilie. Lokale kerken namen het pastorale beleid gaandeweg over. Vandaag zijn nog 425 Belgische missionarissen actief in het buitenland.
Missionair blijven met paus Franciscus
Wat de kerk vandaag verstaat onder missie, staat ver van de karikatuur van zieltjes winnen die er soms van gemaakt wordt. Paus Franciscus schreef het zó in zijn boodschap bij Wereldmissiedag (4 juni 2017, Pinksteren):
Jezus wordt telkens weer vlees en bloed in menselijke situaties. Missioneren is niet een bepaalde ideologie of verheven ethiek verspreiden, maar het evangelie doorgeven zodat Jezus zelf in actie kan komen. Al wie hem wil verwelkomen in geloof en liefde, kan dan die transformerende kracht ervaren.
Missie kan niet zonder een exodusspiritualiteit, legt de paus nog uit. Missioneren is wegtrekken uit je comfortzone en Jezus brengen naar wie er het meeste nood aan heeft.
Daarom moeten we een kerk verkiezen die gekneusd is, pijn doet en vuil is van op straat te leven, boven een kerk die veilig binnen zit. Paus Franciscus
Het is precies in die zin dat de internationale kerkelijke organisatie Missio actief blijft en de Belgische kerk een missionair elan probeert te geven.
Meer weten
- Boodschap van paus Franciscus op Wereldmissiedag (Engels)
- Missio
- Lesmateriaal voor het vak godsdienst rond het thema Missiemaand en Missio vind je op Thomas - godsdienstonderwijs KU Leuven.