Deze ILC’s zijn een onderdeel van het leerplan van elke erkende LB (levensbeschouwing). Dit betekent dat er een inspanningsverplichting is, dat iedere collega LBV (levensbeschouwelijke vakken) hier aan deel dient te nemen.
Meer info kan je lezen op onderstaande websites.
http://www.levensbeschouwelijkevakken.be
https://www.onderwijsinspectie.be/sites/default/files/atoms/files/samenwerking-visietekst-061027.pdf
Hoeveel projecten per jaar?
Je besteedt minimaal 2 en maximaal 6 lestijden per leerjaar/klasgroep aan een gezamenlijk project met jouw collega’s van de andere LBV. Je kunt zelf de keuze maken, afgestemd op de mogelijkheden van je leerlingen. Dat kan gaan om 1 project van 2 uur maar het kan evenzeer gaan om 2 projecten van 3 uur. Deze keuze maak je samen met de collega-leermeesters binnen je school. We leggen alleen het minimum vast (1 project) en de maximumduur (6 lestijden per leerjaar/klasgroep) per schooljaar.
Meer info hierover vindt u op
https://www.onderwijsinspectie.be/sites/default/files/atoms/files/20121206_dossier_ILSenILD.pdf
Hoe samenstellen?
Bij het samenstellen van een project is het belangrijk dat je niet enkel aandacht hebt voor de uiterlijkheden van een LB, de kennis en de weetjes. Het is nodig aandacht te hebben voor wat het beleven van een levensbeschouwing kan betekenen, …
Verslagen voor inspectie?
Bij het plannen van een project vul je het daarvoor bedoelde document in samen met jouw collega’s LBV. Na het afsluiten van dit project vul je het evaluatiegedeelte met jouw collega’s LBV op ditzelfde document in. Je kan dit downloaden via https://www.onderwijsinspectie.be/levensbeschouwelijke-inspectie/algemene-info#anch_10
meer bepaald onder de hoofding ‘Interlevensbeschouwelijke competenties in het kader van dialoog en samenwerking’ vind je het ‘Formulier voor projecten Interlevensbeschouwelijke Competenties (ILC)’. In bijlage kan je zo’n formulier vinden. Dit document bezorg je aan de directeur die het bewaart zodat de inspectie-begeleiding LBV dit bij een bezoek kan inkijken.