Het is de wens van paus Franciscus om ieder jaar tussen 1 september en 4 oktober (Feest van Franciscus van Assisi) bijzondere aandacht te schenken aan de schepping, en hoe we er mee omgaan. God erkennen als Schepper, en de schepping als een geschenk, veronderstelt dat we met eerbied en zin voor verantwoordelijkheid omspringen met onze wereld, met de natuurlijke rijkdommen, en met het kostbare en kwetsbare leven op onze planeet.
Paus Franciscus neemt het voortouw
In Laudato Si’ schaart paus Franciscus zich ondubbelzinnig aan de kant van de klimaatwetenschappers. Zijn pleidooi voor een ‘integrale ecologie’ vond wereldwijd weerklank en spreekt mensen aan over alle levensbeschouwingen heen. De paus stelt de band tussen ecologie en de vraagstukken van armoede, rechtvaardigheid en vrede op scherp, en voedt daardoor het klimaatdebat met een indringend ethisch appel.
Ecokerk: een Belgisch initiatief
In 2005 gaven de Belgische bisschoppen aan het Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede de opdracht om enerzijds een christelijk visie uit te werken rond ecologie en spiritualiteit, en anderzijds te zoeken naar wegen om deze visie in praktijk te brengen. Uit deze vraag ontstond Ecokerk.
Ecokerk roept alle jeugd- en volwassenenbewegingen, scholen, congregaties, parochies en kerkfabrieken op om een eigen klimaatplan op te stellen en dit de komende jaren stapsgewijs uit te voeren. Tips zijn te vinden op de website: https://netrv.be/tips-per-doelgroep
Naar een klimaat-neutrale kerkgemeenschap
Doel daarbij is om met al deze organisaties op termijn (netto) geen CO2 of andere broeikasgassen meer uit te stoten. Zo willen we een actieve bijdrage leveren aan de inperking van de wereldwijde klimaatopwarming.
We brengen de oproep in praktijk om samen te sleutelen aan onze levensstijl en om met elkaar en de ruimere gemeenschap in dialoog te gaan. Samen werken aan een klimaatplan is gemeenschapsvormend. Hopelijk zal de mensheid een manier vinden om voor iedereen een goed leven te verzekeren binnen de ecologische grenzen van de planeet.
(bron: NRV)