Op 24 oktober kwam bisschop Lode Aerts naar de dekenij Kortrijk. Hij slaagde met brio in de zeven opdrachten die hem werden gegeven. Zo kwam hij in contact met al wie beroepshalve voor de kerk werkt, als ambtsdrager. Hij leerde de boeiende wereld van de diaconie kennen. Hij vierde eucharistie en ontmoette de bejaarde priesters en religieuzen. Hij had een intens telefoongesprek met een mantelzorger. Bijzonder ontroerend en sterk was zijn ontmoeting met de kinderen en de opvoeders van de Kindervriend te Rollegem. Vandaar brachten we hem naar Bissegem waar hij eerstecommunicantjes met hun ouders en leerkrachten begroette en die hij dankte voor hun inzet in de voorbereiding. Er was een bijzonder indringende ontmoeting met vertegenwoordigers van andere levensbeschouwingen in AZ Groeninge. De finale opdracht gebeurde dan in O.C. De Lange Munte waar hij met een ruime delegatie jongeren en volwassenen mocht bidden. Dank, bisschop Lode, voor uw ontwapenende aanwezigheid, voor uw enthousiasme, uw dienstbaarheid, uw getuigenis (overgenomen van zuster Rachel, 103 jaar; op de vraag van de bisschop wat haar geheim is om zo oud te zijn en toch fris te blijven, antwoordde ze: ‘je moet in Jezus geloven en de mensen graag zien’). U gaf ons een positief kerkgevoel en dat smaakt naar méér.
1 op 7 haalt de meet niet, leert ons de adventscampagne van Welzijnszorg dit jaar. Voor één of zeven voelt het leven aan alsof je meefietst in een groep en nooit echt kan volgen, alsof je zomaar uit de wielen wordt gereden, omdat je fiets niet in orde is gezet, omdat je gezondheid niet je dat is, omdat je te weinig kansen krijgt. Indringend en bijzonder duidelijk! Recent werd een verrassend kunstwerk ingehuldigd te Brugge: een dakloze man, slapend op een bank maar met twee blote, doorboorde voeten. Zou dit de dakloze Jezus kunnen zijn? Zo komt Hij ons tegemoet, als een arme die om onderdak vraagt. We zijn bijzonder gelukkig dat we samen met Porta Aperta van de Sint-Michielsbeweging, zo’n 15 gezinnen onderdak hebben kunnen geven. Mochten we nog een of twee huizen ter beschikking krijgen, dan kunnen we ingaan op de recente oproep van de bisschoppen.
Advent wakkert ons diepe verlangen aan. Ons (advents)verlangen haakt in op de komst van Jezus met Kerstmis. In die Jezus lezen we het élan van God zelf: Hij is helemaal gericht op de mensen, op onze aarde. Wij stellen ons open voor die God die zich prijsgeeft in Jezus. Wij leren verlangen op de wijze van Jezus. Daarom is advent een tijd van waakzaamheid en solidariteit en aandacht voor signalen om en in ons. Wie vraagt om onze aandacht? Wat doet mij hoopvol worden? Wat geeft me moed? Wij leven van het vertrouwen dat Hij er is, dat Hij komt, dat Hij zich met ons verbindt. En dat maakt blij en dankbaar.
Père Guy Gilbert kwam naar Kortrijk, op uitnodiging van VZW DAAV (André Vandenbroucke en zijn medestanders). Hij ging tweemaal mee voor in de liturgie en nam de tijd om veel mensen te ontmoeten en te beluisteren. Hoewel de beide vieringen toch wel wat lang duurden, boeide de priester. Zijn getuigenis blijft indrukwekkend: wees profeten van de liefde (mooi hoe hij vertelde van zijn kindertijd, hoe hij thuis leerde graag gezien worden en zelf ook graag ging zien); wees profeten van de barmhartigheid (leer vergeven); wees profeten van de hoop (durf te bidden dat Hij mag komen in je leven, in je gezin).
Ik wens u allen een hoopvolle kersttijd en een gezegend nieuw jaar!
Geert Morlion, pastoor-deken