Interview met een volwassen doopleerling | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid De Jordaan Harelbeke

Pastorale Eenheid De Jordaan Harelbeke

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contactgegevens binnen de pastorale eenheid Sacramenten
      DoopselEerste communieVormselHuwelijkSacrament van verzoeningZiekenzalving
      Blog en Facebook van de plaatselijke werkingen Welzijnsschakel De Spie Katholiek Basisonderwijs Harelbeke De Bron Decanaal nieuws

Interview met een volwassen doopleerling

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 26 november 2017 - 10:39
Afdrukken

Misschien heb je hem al gezien in de Sint-Salvatorkerk op zondagmorgen? Wisam Altaan, afkomstig uit Bagdad (Irak) wil christen worden. Op zondag 3 december stellen we hem voor aan de parochiegemeenschap want hij bereidt zich voor op zijn doopsel met Pasen. Enkele maanden geleden kwam ik via koster Nico Ronsse met hem in contact. We nemen even de tijd voor een boeiend gesprek ter kennismaking.

Kun je iets vertellen over je afkomst?

Ik ben afkomstig uit Bagdad in Irak en ik ben 24 jaar oud. Mijn ouders wonen nog altijd in Bagdad en ik heb twee broers. De oudste is 26 jaar en woont nu in Italië. De jongste is 13 jaar en woont bij mijn ouders in Bagdad. Soms mis ik mijn familie wel maar gelukkig kan ik met hen communiceren via de telefoon. Ik liep school in Bagdad en volgde later een opleiding tot kapper. In mijn vrije tijd deed ik aan boxen en voetbal. Ik werkte een tijdlang in een vrouwenkapsalon (nvdr. Wisam toont een bescheiden tattoo op zijn arm, schaar en kam, dat verwijst naar zijn vroeger beroep).

Hoe ben je in België terecht gekomen?

Op een dag kwam een militie binnen in het kapsalon en ze toonden mijn foto. Ik werd door hen gezocht. Vrouwenkapper zijn is ‘onrein’. Gelukkig was ik die dag niet aanwezig of ik was wellicht nu al dood. Een tijd later werd ook ons huis door die militie beschoten. Dit alles deed mij vluchten, samen met mijn oudere broer. Na een zwerftocht van drie weken over Turkije, Griekenland, Servië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland kwam ik uiteindelijk in België aan waar ik als vluchteling werd geregistreerd. Ondertussen werd een vriend van mij in Irak reeds door die militie gedood.

Waar woon je nu en wat vind je van België?

Ik woon in Desselgem. Ik ben graag in België. Het is hier goed leven en de mensen zijn vriendelijk. Tot nog toe ondervond ik geen racisme.

Waarom wil je christen worden?

Ik kende het christendom reeds in Irak. Ook daar leeft een christelijke minderheid. Het christendom predikt de naastenliefde en dat vind ik het belangrijkste. Jezus en Maria zijn heel interessante figuren. God is Liefde.

Hoe zie je jouw toekomst?

Ik wil eerst geldige papieren hebben om hier te kunnen blijven en dan zien we wel… Ik wil alleszins iets anders doen dan kapper zijn want dat doet me teveel denken aan de moeilijkheden in Irak. Ik heb een Irakese vriendin die reeds 12 jaar in Maastricht (Nederland) woont. Als mijn papieren in orde geraken dan trouw ik met haar.

Wisam volgt sinds oktober een programma van catechese en kennismaking met de plaatselijke gemeenschap. Hij wordt daarbij begeleid door Leen Six, pastoor Bart en enkele mensen uit de parochieraad van Sint-Salvator. Alle volwassen doopleerlingen van ons bisdom worden ook eens bij de bisschop uitgenodigd. In de vastenperiode wordt dan het Onze Vader en de geloofsbelijdenis aan hem overhandigd. We wensen Wisam alvast van harte welkom in onze gemeenschap en duimen voor zijn toekomst hier bij ons!

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid De Jordaan Harelbeke

Meer

Ethiek
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Video van de Paus
readmore

Oktober 2021: zending van de christen

icon-icon-inspiratie
Financiële wereld
readmore

Gebedsvideo mei 2021: Paus vraagt gebed voor financiële wereld

icon-icon-inspiratie
Mededogen
readmore

Revolutie van tederheid: hoe doe je dat? - Paus Franciscus

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook