Wat zie je op de affiche van het jaarthema? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena Hoeselt

Pastorale Eenheid Heilige Maria Magdalena Hoeselt

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wekelijks overzicht van de misintenties & hoe ze aanvragen... Gehuwd Overleden Gedoopt Abonnement Kerk&Leven, inzendingen&contact PE Team Pastorale Eenheid Kindernevendienst & gezinsvieringen Hoeselt-centrum Samenkomsten 1ste communie Samenkomsten vormselcatechese Missiewerking Jeugdverenigingen RAAK Hoeselt OLV-Neder Samana Romershoven Samana Hoeselt-centrum, OLV-Neder, Schalkhoven Samana Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Hern Landelijke Gilde Romershoven
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Wekelijks overzicht van de misintenties & hoe ze aanvragen... Gehuwd Overleden Gedoopt Abonnement Kerk&Leven, inzendingen&contact PE Team Pastorale Eenheid Kindernevendienst & gezinsvieringen Hoeselt-centrum Samenkomsten 1ste communie Samenkomsten vormselcatechese Missiewerking Jeugdverenigingen RAAK Hoeselt OLV-Neder Samana Romershoven Samana Hoeselt-centrum, OLV-Neder, Schalkhoven Samana Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Alt-Hoeselt FERM (kvlv) Hern Landelijke Gilde Romershoven

Wat zie je op de affiche van het jaarthema?

Laatste aanpassing op donderdag 21 oktober 2021 - 11:14
Afdrukken

U kan meer info vinden op https://www.kerknet.be/bisdom-hasselt/artikel/aan-de-slag-met-broederlijkheid-ontdekken

 

Wat zie je op de affiche van het jaarthema ?

Het beeld dat dit jaar ons jaarthema visueel zal ondersteunen is onderdeel van een drieluik street art uit Yamhill County in Portland (Verenigde Staten). Street art is gemeenschapsopbouwende kunst, met grote nadruk op de boodschap van de kunstwerken. Straatkunst doet meer dan enkel steden verfraaien, het brengt individuen en gemeenschappen samen. Het is een middel om te communiceren met een gemeenschap en bruggen te bouwen. Je zou kunnen stellen dat street art per definitie broederlijke kunst is.

Zo ook het kunstwerk dat op onze affiche te zien is. Het heet “embracing” (omhelzen) en is het derde luik van het werk in Yamhill County naast “giving and generosity” (geven en vrijgevigheid) en “receiving and gratitude” (krijgen en dankbaarheid). Het kunstwerk is van de hand van vier studenten van de George Fox universiteit. Doorheen het project overwonnen ze gezamenlijk moeilijkheden, leerden beter met elkaar te communiceren en naar elkaar te luisteren.

Het affichebeeld toont ons de ontmoeting van twee handen, die elk onderverdeeld zijn in diverse kleurvlakken. Net zoals mensen in vele kleuren bestaan. Broederlijkheid omhelst immers de diversiteit. Als kerk willen we de dialoog aangaan, in vriendschap met de armen, andersgelovigen… kortom met iedereen. De handen willen suggereren ook dat mensen met de meest uiteenlopende ervaringen geroepen zijn om deze met elkaar te delen.

De ontmoeting van de handen kun je evengoed als een biddende houding opvatten. Mensen die hun handen kunnen vouwen in gebed ervaren kracht en genade, ook in de duisternis. Zij ervaren de vreugde om met God verbonden te zijn.

Onze bisschop schrijft over de affiche bovendien (zie katern bij Samen nr 5, september-oktober 2021): “Er zijn donkere en lichte ervaringen in het leven. Donkere ervaringen worden lichter om te dragen, wanneer ze samen gedragen worden. De lichtere kunnen anderen inspireren. Soms wordt donker ooit licht en omgekeerd licht ook donker in ons leven. Een menselijke geschiedenis is nooit af.”

We kozen dit kunstwerk als themabeeld voor het jaarthema ‘Broederlijkheid ontdekken’ ook omwille van de frisheid en de dynamiek die het kunstwerk uitstraalt. Broederlijkheid; onze ecologische verantwoordelijkheid voor ons gemeenschappelijk huis; rouwenden nabij zijn; jongerenpastoraal… vragen van ons dynamiek en engagement. Slaan wij de handen in elkaar om broederlijkheid te ontdekken?

En stralen doet de afbeelding ook letterlijk, de handen stralen vreugde uit in hun broederlijkheid. Of zijn het juist Gods stralen die broederlijkheid mogelijk maken? De hand in de voorgrond is ook duidelijk menselijk, maar wat met de andere hand? Aan ons om te ontdekken!

Jente Vandewijer

Jaarthema

Jaarthema: Broederlijkheid ontdekken
authentieke ontmoetingen en broederlijke liefde

Op vraag van deken Eric Reynders, bij wijze van start van het jaarthema en als oproep naar de dekenale geloofsavond, bijgevoegd interview met onze bisschop.

 

Met het thema ‘Gods’ akker zijt gij. Groei in heiligheid’ legde het bisdom Hasselt zich de voorbije twee jaar toe op een missionaire pastoraal, het ‘naar buiten gaan, met de vreugde van het evangelie’. Zo riep onze bisschop Patrick Hoogmartens onder meer de Limburgse gelovigen op missionair in het leven te staan en hij gaf hen daarbij zes opdrachten, die verband hielden met de relatie tot anderen en God. “We gaan ook het komende werkjaar voort op dat elan, want het missionaire verhaal is beslist niet uitgeput”, zegt de bisschop. “We diepten die zes punten wat verder uit en actualiseerden ze vanuit Fratelli Tutti, de encycliek van paus Franciscus over broederlijkheid en sociale vriendschap, gericht op de specifieke maatschappelijke en pastorale context van vandaag.”

De klemtoon van het nieuwe jaarthema ligt dus op broederlijkheid. Net als de voorbije jaren wordt luisteren daarbij opnieuw een wezenlijke opdracht. “Door in de diepte naar mensen te luisteren wordt ook de ‘kleine goedheid’ geboren”, zegt bisschop Patrick Hoogmartens. “We kunnen erin de diepere nood van de mens ontdekken en vanuit onze Godsrelatie het vermoeden van Zijn aanwezigheid zien. Zich broederlijk verbonden weten bij de mens en zijn zorgen is dan ook de toekomst van de Kerk. Dat merkten we onder meer tijdens de coronacrisis of laatst nog bij de overstromingen in onze regio. De eerste broeder van iedere christen is immers de gekwetste mens. De pandemie en de ecologische problemen lieten ons bijvoorbeeld zien hoezeer mensen in armoede worden getroffen. We kunnen hen onze broederlijkheid tonen, een vriendschap die vanuit het missionaire ontstaat. Niet als een morele dwang, maar vanuit de dynamiek van het geloof, vanuit een spirituele bewogenheid waarin we de mens centraal plaatsen. Mijn voorganger, wijlen Mgr. Paul Schreurs zei ooit: ‘Je moet minstens één arme als vriend hebben’. Dat vraagt een inspanning, dat besef ik, maar iedereen kan in staat van ontmoeting zijn, volgens eigen mogelijkheden. Ik ben ervan overtuigd dat we veel van hen kunnen leren en mogen ontvangen.”

En zo ontstaan inspirerende verhalen. Enkele daarvan zullen dit najaar klinken op de geloofsavonden in de zeven Limburgse dekenaten. Het zijn getuigenissen van mensen die vanuit hun geloof en levenservaring meewerken aan meer broederlijkheid. “Die authentieke geloofsverhalen kunnen ieder van ons aanmoedigen om eveneens die broederlijkheid te ontdekken”, zegt bisschop Patrick Hoogmartens. “Het kloppend hart van het geloof zal er klinken. Niet langer meer digitaal, maar als alles goed gaat, zullen we elkaar eindelijk nog eens fysiek mogen ontmoeten, en coronaveilig. Persoonlijk zal ik er spreken over onze missie als christenen vanuit Fratelli Tutti en over het wereldwijde synodaal proces dat paus Franciscus vanuit de lokale gemeenschappen en bisdommen wil opbouwen. Het is nog even wachten op de richtvragen vanuit Rome, maar op 17 oktober om 10 uur vond er alvast een diocesane startviering plaats in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont.”

Tot slot is ontmoeten ook het sleutelwoord in de lange traditie van de interreligieuze dialoog. “Door te spreken met andere religies ontstaan ook daar kansen om broederlijkheid te ontdekken”, vindt de bisschop. “Hoewel zij de liturgie anders beleven, heeft de Kerk veel respect voor hun manier van leven en werken. God is de God van ieder mens. We zijn allen broeders en zusters. We roepen christenen in ons bisdom dan ook op met hen in dialoog te gaan. Het contact met bijvoorbeeld een protestant, een moslim of een orthodox kan beslist een verrijking zijn. Misschien kunnen er in de pastorale eenheden initiatieven ontstaan. Her en der zijn die er al, met succes overigens. Een bezoek brengen bij iemand die schijnbaar een vreemde is, biedt alleszins kansen de clichés om de vreemdeling buiten te houden te doorprikken, vanuit een overtuiging dat het onze roeping is. Fratelli Tutti helpt ons om dat intens te beleven.”

Ingezonden door Tony Dupont

 

Bisschop Hoogmartens

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook